Foto Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

La Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a avut loc, miercuri, 17 aprilie, lansarea oficială a Programului Național de Transplant Hepatic în Transilvania.

Cluj-Napoca este oficial, începând de astăzi, centru de transplant hepatic. 

“Demararea programului de Transplant este un vis care devine realitate. Este un pas important pentru pacienți, pentru comunitatea locală și comunitatea locală. Acest pas, cred că este unul firesc, pentru că acest colectiv medical, cred că a bifat toate bornele de atins până aici. Am purces anul trecut la drum în această acțiune și am început lucrări de reamenajare a unor spații. Am cumpărat echipamente necesare, în același timp, am elaborat toate documentațiile necesare în vederea obținerii aprobarii, derulării activității de transplant.

Nu în ultimul rând, colegii mei, corpul medical, au avut parte de instruire, de schimburi de experiență, la centre de referință, începând cu Institutul Clinic Fundeni și la centre din străinătate. Astfel că, astăzi, nu pot decât să aduc mulțumiri și sunt fericit că am reușit acest lucru“, a declarat dr. Mihai Mleșnițe, managerul IRGH Cluj-Napoca.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

O parte importantă în acest program este Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu“ din Cluj-Napoca.

“Astăzi este împlinirea unui vis și recunosc că n-am crezut atunci când colegul meu, Nadim Al Hajjar, ne-a spus despre demararea demersurilor în vederea obținerii dreptului de a face transplant hepatic la Cluj, n-am crezut că o să se întâmple atât de repede. Astăzi se face un pas pe care eu l-aș numi istoric, nu mă feresc de cuvintele mari, pentru că este un moment istoric, când la Cluj, după transplantul renal, se va face și transplant hepatic. Este extraordinar pentru Cluj, pentru Transilvania, pentru țara noastră. Deci, cred că ceea ce s-a realizat pune bazele unui viitor mult mai bun pentru pacienți, pentru că, până la urmă, aceasta este scopul principal al medicinei - binele pacientului. Pot să vă spun că din partea universității veți avea în continuare tot sprijinul. O să investim considerabil în cercetare în acest sens, dar și pe tehnici chirurgicale noi, aveți tot sprijinul nostru și pentru instrumente, și avem deja contactate în acest sens niște investiții considerabile. De asemenea, o să contribuim și la campanii de conștientizare asupra importanței transplantului și a donării de organe, cred că în acest sens încă se mai poate face foarte mult pentru a schimba un pic mentalitatea“, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universității.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Echipa de transplant hepatic de la Cluj este condusă de prof. dr. Nadim Al Hajjar, medic chirurg la IRGH și președinte al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic. Acesta spune că medicii care vor realiza intervențiile s-au pregătit în centre europene cu renume în domeniul transplantului hepatic.

“Astăzi avem parte de un moment deosebit de important pentru instituția noastră medicală și universitară: lansarea Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj. 

Prin colaborarea noastră cu Institutul Fundeni am devenit centru acreditat de supraspecializare în chirurgia hepatică. Din momentul începerii demersului pentru activarea transplantului hepatic în spitalul nostru, am consolidat echipe tinere, implicate, pasionate, dispuse la sacrificiu, cu empatie față de omul bolnav și cu respect față de colegi. Am elaborat protocoale medico-chirurgicale instituționale. Totodată, am avut o colaborare cu Institutul Clinic Biologie și Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni, lucruri care au permis să efectuăm stagii de pregătire începând cu cel de prelevare, transplantare și monitorizare post transplant. Aceste echipe tinere, pasionate, au făcut stagii de pregătire în centre cu renume în domeniul transplantului hepatic, în Franța, Spania, Italia, Germania și Olanda. Munca noastră colectivă în anul 2024 a fost răsplătită prin acreditarea instituției noastre în vederea transplantului hepatic. Echipa va fi coordonată de subsemnatul împreună cu colegii din toate specializările implicate în acest scop și sub tutela colegilor de la Institutul Fundeni.

De ce transplant hepatic la Cluj? Pentru că suntem un centru universitar de referință, pentru că suntem un institut de gastroenterologie și hepatologie cu o importantă accesibilitate. Cum dorim să facem implementarea acestui program? Prin continuarea a borderurilor multidisciplinare, de la selecția cazurilor pentru transplant la evaluarea lor și întocmirea listei de așteptare, conform prevederilor stabilite de Agenția Națională de Transplant“, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Primele intervenții chirurgicale se vor face sub tutela specialiștilor de la Institutul Fundeni.

“Sunt onorat să particip la această festivitate care, într-adevăr, marchează un moment important în istoria medicală a orașului Cluj-Napoca, în primul rând pentru bolnavi. Aceste procedee medicale sunt destinate să salveze viața unor bolnavi și pot spune că astăzi am văzut trei astfel de pacienți care deja sunt pe o listă de așteptare în centrul universitar din Cluj și care urmează să-și redomândească sănătatea cu ajutorul transplantului.

Programul de transplant de la Cluj începe sub bune auspicii (…) Începe și cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie cu suportul pe toate planurile, inclusiv cel logistic, cu suportul Primăriei Cluj-Napoca, așa încât sper ca toate aceste premise să ducă la dezvoltarea unui program de succes pe care mi-l doresc din inimă. Vă asigur că vom fi tot timpul alături de dumneavoastră”, a declarat acad. prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Operațiile de transplant hepatic vor începe la Cluj-Napoca imediat ce se va acorda Ordinul de ministru în acest sens. Cei trei pacienți aflați deja pe lista de așteptare sunt sub tratament în așteptarea grefei care le va salva viața. Cel mai tânăr are 35 de ani, iar cel mai în vârstă are sub 60 de ani, iar cel mai tânăr are 35 de ani.

“Cu puțin noroc, astăzi putea să fie primul transplant hepatic, există un donator la Baia Mare. Nu s-a realizat, dar de acum avem și primitori, așa că oricând se poate realiza primul transplant hepatic. Clujul merită să aibă transplant hepatic, pentru ceea ce reprezintă școala medicală din Cluj, și cu această ocazie se închide triunghiul București, Iași, Cluj. Era necesar mult mai devreme ca acest oraș să vină în această familie, dar niciodată nu este târziu. Aveți un mare avantaj - marea majoritate a donatorilor sunt din Ardeal. Multă lume m-a avertizat: vedeți că o să va ia toți ficații”, a declarat prof. dr. Brașoveanu Vladislav, medic primar chirurgie generală.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

 Primarul Emil Boc a transmis un mesaj în cadrul evenimentului.

“Faceți istorie la Cluj. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar un moment de referință pentru medicina românească, este un moment de referință în tot ceea ce înseamnă transplantul hepatic în România și Europa centrală. Fiecare transplant pe care îl faceți schimbă vieți, destine, aduce o calitate mai bună în viața fiecăruia dintre noi, salvați familii. Acolo unde nu mai exista speranță, unde era întuneric, dumneavoastră aduceți lumină, soare și speranță.

Pentru asta vă felicit și vă mulțumesc. Vă felicit de asemenea pentru curajul cu care de a pregăti acest proiect și pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în vederea implementării lui. În numele comunității clujene vreau să vă felicit, să vă asigur de toată susținerea de care aveți nevoie și aici la Cluj în toată România, salvați vieți și dăm speranță tuturor”, a transmis într-un mesaj video Emil Boc.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

La eveniment a fost prezent și Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț, care a avut cuvinte de apreciere pentru cei implicați în realizarea acestui program.

“Doctorul cel mare, doctorul absolut este Iisus Hristos și cu binecuvântarea Lui, domniile voastre au continuat această lucrare excepțională de a ajuta pe oameni în clipele cele mai grele. Așa se face că asistăm astăzi la întemeierea secției de transplant hepatic de la Cluj. Când este vorba de morala creștină care subliniază cele mai importante fapte omenești, putem aminti de faptele milei creștine. Domniile voastre aveți milă, aveți dragoste față de cei care ajung la limită și îi ajutați să le depășească și să mai trăiască”, a declarat  ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Secţia dedicată pentru pacienţii transplantaţi. Investiție de 3,5 milioane de lei

Includerea Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” în programul național de transplant hepatic marchează începutul unei noi etape pentru Clujul medical, după transplantul renal, dar și pentru pacienții cu afecțiuni hepatice grave, cărora li se oferă prin astfel de intervenții șansa unei vieți sănătoase.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Operaţiile de transplant de ficat se vor face într-un bloc operator care are patru săli, lângă care se află secţia pentru pacienţii transplantaţi.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Aceasta cuprinde două saloane cu paturi de Terapie Intensivă şi alte două pentru pacienţi transplantaţi, imunosupresaţi.

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Clujul a devenit centru de transplant hepatic: “Este un moment istoric!”

Potrivit managerului IRGH, dr. Mihai Mleșnițe, investiţia pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele 2 milioane de lei, bani proveniți din resursele proprii ale Institutului.

Comenteaza