ZIUA de MĂRĂŞTI. Pe urmele nemulţumirilor: fără parcuri şi fără parcări

ZIUA de MĂRĂŞTI. Pe urmele nemulţumirilor: fără parcuri şi fără parcări
După ce am ascultat nemulţumirile mănăşturenilor, am mers miercuri cartierul Mărăşti. Alt cartier, aceleaşi nemulţumiri.

Gălăgia, mizeria, lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare sunt principalele problemele cu care se confruntă locuitorii cartierului Mărăşti. Cel puţin asta le-au spus reporterilor ZIUA de CLUJ. Am luat cartierul la pas.

Parcuri puţine şi aglomerate

Mulţi locuitori ai Mărăştiului se plâng de lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă. Există totuşi câtvea: parcul din Groapă, cel de pe dealul din spatele sediului central al Bibliotecii Judeţene şi Parcul Farmec. Lipsa spaţiilor de agrement duce la aglomerarea parcurilor existente, iar unii părinţi sunt nevoiţi să parcurgă drumuri mai lungi pentru a-şi duce copiii la un tobogan. Oamenii în vârstă, care îşi petrec timpul în foişorul de lângă parcul din Groapă, se plâng că micuţii veniţi cu părinţii în parc îşi fac nevoile în verdeaţa de acolo, întrucât stau la joacă cu orele şi nu există niciun fel de toalete.

"E musai să pună un WC public aici, că nu se poate aşa, vă daţi seama. Copiii stau toată ziua la joacă şi părinţii nu îi duc în casă, dacă vor la baie, îi pun să facă aici. Noi, comunitatea din Mărăşti, din Groapă, facem o cerere să ne facă un WC public şi o fântână de unde să bem apă. Că şi asta-i o problemă, că nu ai de unde să bei apă şi copiii aleargă şi au nevoie de apă, dar nu au de unde să bea", a spus un domn care îşi petrece timpul în parcul din Groapă.

În plus, puţinele parcuri din cartier devin pe timpul nopţii loc de dormit pentru oamenii străzii, care adesea lasă peturi de bere şi mizerie pe bănci.

"Noi ziua, când venim cu copiii, nu avem treabă cu ăştia ce dorm aici noaptea, că ziua nu-s aici, dar găsim dimineaţa după ei mizerie de câteodată trebuie să-ţi cureţi tu cu mâna ta banca", a spus o doamnă care stătea cu copilul în Parcul Farmec.

În zona Expo Transilvania, la câţiva paşi de parcul din Groapă, există un spaţiu verde cu o întindere semnificativă, neamenajat, care ar putea fi folosit ca soluţie la aglomeraţia din parcuri.

"În parcurile unde se joacă copiii sunt şi foarte mulţi bătrâni care vin să stea pe bancă şi nu mai prea avem loc de stat din cauza asta. Copiii se joacă şi noi stăm în picioare, că băncile-s ocupate de bătrâni. Spaţiul ăsta verde ar putea să-l amenajeze, cei de la primărie sau cine se ocupă, să facă un loc liniştit pentru bătrâni. Chiar e păcat că lasă locul ăsta aşa", a spus o doamnă care locuieşte în zona Expo Transilvania.

Două parkinguri, maşini ciorchine pe lângă

Lipsa locurilor de parcare este o altă problemă cu care locuitorii Mărăştiului se confruntă, iar pe multe străduţe se circulă cu dificultate din cauza maşinilor oprite pe marginea drumului.Parkingul de pe strada Fabricii are o capacitate de 312 locuri şi, cu toate astea, este înconjurată la exterior de maşini ale căror proprietari fie nu vor să tragă în parking, fie nu mai găsesc locuri. Există un număr mare de maşini parcate pe locuri nemarcate sau care se deplasează sute de metri pentru un loc de parcare marcat.

"Se circulă greu pe străduţa asta unde stăm, din cauza maşinilor parcate pe margine şi am văzut că nici oamenii nu prea ştiu pe unde să o ia, că pe trotuar nu încap, pe stradă nu îi bine. Alţii vin de la blocurile vecine până aici să parcheze şi se aglomerează foarte tare. Ar fi nevoie de mai multe parcări supraetajate", a spus un domn care se pregătea să iasă dintr-o parcare înghesuită.

Galben, maro, roz, albastru, verde, gri

Mărăştiul este unul dintre cartierele în care reablitarea termică a blocurilor nu a avut un efect fericit din punct de vedere estetic. Făcând înconjurul blocurilor de 12 etaje de pe strada Fabricii, din cartierul Mărăşti, poate cea mai "pastelată" arteră a oraşului, se pot observa chiar şi trei porţiuni de bloc vopsite în culori diferite, culori care diferă de la etaj la etaj, dar şi porţiuni care nu au intrat în reabilitare termică. Într-o intersecţie avem şi galben, şi maro, şi roz, şi albastru, şi verde, şi gri.

"Pai aici fiecare şi-a făcut după posibilităţi şi preferinţe. Asta trebuia să se înţeleagă ei dinainte cum să facem, dar îs mulţi, e bloc mare ăsta şi să ajungi la o înţelegere cu toţi e cam greu. Arată urât, într-adevăr, dar acuma e cam târziu să se mai facă ceva. Şi noi nu putem să tot scoatem bani pentru exterior. Mai bine ne facem înăuntru să arate bine", a spus o doamnă în vârstă.

Vezi şi campania iniţiată de ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro: CARTIERUL MEU

 

Comenteaza