Video Viitorul Centru de Transplant din Cluj, unic în Sud-Estul Europei. De unde vin cele 200 mil. euro cu care se va construi

Viitorul Centru de Transplant din Cluj, unic în Sud-Estul Europei. De unde vin cele 200 mil. euro cu care se va construi
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că Centrul Integrat de Transplant care se va construi la Cluj va fi unic în România, dar și în Europa de Sud-Est.

Liderul forului administrativ județean a vorbit, la ZIUA LIVE, (VIDEO la finalul articolului) despre ce va însemna acest spital pentru Cluj, dar și din ce bani ar putea fi finanțat.

„Acest proiect este grandios. E ceva unic nu numai în România, ci în Sud-Estul Europei. Durata de execuție este de 3 ani. Mă bucur că noi l-am gândit în urmă cu doi ani, atunci când încă nu aveam speranțele unei finanțări concrete și mulți râdeau de noi. Vom crea un centru integrat unde se pot efectua toate cele patru tipuri de transplant

În acest spital se vor realiza: transplant de inimă, ficat, rinichi, plămâni. Vrem să îl facem pe terenul din centru de pe Victor Babeș, va avea o suprafață de aproximativ 17.000 de metri pătrați. Va avea 12 săli de operație, heliport. Clădirea va fi cu 11 nivele, subteran și suprateran. Va fi un parking subteran care va fi în timp și public”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Șeful județului Cluj se arată optimist că acest proiect va fi realizat din banii alocați prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, la următoare ședință a CJ Cluj, proiectul cu indicatorii tehnico-economici ai Centrului Integrat de Transplant va fi supus dezbaterii și votului.

„A mai fost făcut un pas important cu semnarea acestor indicatori. Sunt șanse foarte mari să primim finanțare prin PNRR. Este o investiție de 200 de milioane de euro, unică în România și în Sud-Estul Europei. Se încadrează în criteriile PNRR, n-are concurență aici. Am speranțe mari că se va realiza. Ar deveni pentru Cluj un centru european de transplant. Până la sfârșitul anului, terminăm cu procedura administrativă, trebuie să obținem autorizația și apoi suntem la faza în care vom licita și executa această clădire”, a adăugat Tișe.

Conform contractului încheiat cu câștigătorul concursului internațional de soluții inițiat de Consiliul Județean, proiectantul va finaliza documentația tehnică până la finalul anului 2021. În acest fel, în cursul lunii decembrie a acestui an, forul administrativ al județului va putea depune documentația pentru obținerea Autorizației de Construcție.

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, acest proiect va rezolva și problema Centrului de Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Comenteaza