VERDE pentru cel mai mare BUGET din istoria Floreștiului. Pe ce se vor cheltui banii

VERDE pentru cel mai mare BUGET din istoria Floreștiului. Pe ce se vor cheltui banii

Consiliul Local Florești a aprobat, joi, proiectul de buget al celei mai mari comune din țară pe anul 2024. În valoare de aproximativ 220 de milioane de lei, este cel mai mare din istoria comunei clujene.

Astfel, bugetul comunei Florești pe anul acesta este mai mare cu aproximativ 42% mai mult decât cel din anul precedent.

La fel ca în 2023, mai mult de jumătate din buget este axat pe dezvoltare și investiții, adică peste 126 de milioane de lei. Creșterea este substanțială și față de anul 2020, de două ori și ceva mai mare, atunci când primarul celei mai mari comune din țară și-a început mandatul.

Așa cum ne-au obișnuit, consilierii USR Florești au propus și anul acesta o serie de amendamente la proiectul de buget. Au fost în număr de 13, printre cele mai importante numărându-se: studiu de fezabilitate pentru un Hub educațional, creșă, grădință, școală, extindere trotuare pe unele străzi din comună, implementarea transportului public de noapte în Florești, achiziția de module de parcări pentru biciclete, studiu de fezabilitate pentru un parc acvatic

Lucian Contraș, liderul consilierilor USR din CL Florești, a transmis că nu înțelege de ce acestea au fost respinse: „Vedem că se repetă aceeași situație la votarea fiecărui buget. Logica votului aici nu e bazată pe argumente. E un vot politic 100%. Grupul consilierilor USR doar a luat din dorințele cetățenilor. Nu înțeleg cum nu e nevoie de creșe sau grădinițe. La fel și cu transportul public de noapte”, a spus Contraș.

La finalul ședinței, primarul Bogdan Pivariu a luat cuvântul și a ținut să puncteze anumite aspecte:

Mi se pare că am ajuns la pariuri și tot felul de vorbe în Consiliul Local. Ați venit să ne dați niște lecții de școli, grădinițe în Florești, dar nici măcar nu știți numărul lor. Referitor la transportul de noapte, dacă ați fi avut curiozitatea să aflați măcar cât costă, pentru că a fost în Florești în perioada Untoldului, ați fi știut ce înseamnă. Ați propus suma de 80.000 de lei, dar doar pe o lună costă aproximativ 63.000 de lei. 

Totuși, nu pot să nu constat că ați înțeles, după trei ani de mandat, care este diferența dintre amendament și contestații. Să știți că este al patrulea an la rând când nu participați la dezvoltarea Floreștiului, pentru că ați votat împotrivă. Marea majoritate a amendamentelor erau niște SF-uri, dar noi avem proiecte de terminat. Referitor la Vinerea Verde, mă uitam cu stupoare la colegul dvs, pentru că ați spus că el a propus asta, dar eu știam că domnul Boc a implementat acest program.

Vreau să le mulțumesc colegilor care au lucrat pentru acest proiect. În calitate de primar, consider că este esențial să cunoașteți progresele și realizările obținute de administrația din Florești în ultimele 12 luni. Anul 2023 a fost unul plin de provocări, dar și de oportunități. Eforturile noastre s-au canalizat pe dezvoltarea calității vieții. Obiectivele principale au fost să dezvoltăm în continuare această comunitate, să ajutăm la crearea de noi identități și să părăsim odată acea sintagmă de dormitor al Clujului”, a afirmat Pivariu.

Proiectul de buget a trecut cu votul majorității PNL+UDMR, consilierii USR votând împotrivă.

În ce proiecte vor merge banii

„Anul acesta este prevăzută finalizarea celui mai mare parc care s-a construit vreodată în Florești, de aprox 4,2 ha. Vorbim de o investiție de aproximatv 4 mil. euro. Tot în 2024, avem primul drum care a rezultat din exproprieri în Florești. Este tot o investiție de peste 4 mil. euro. Este vorba de drumul Dumitru Mocanu - noul tronson. Acolo nu a fost niciodată drum, iar noi l-am făcut de la zero, cu utilități, cu tot ce trebuie. De asemenea, avem în construcție o creșă, infrastructura din zona Terra și multe alte proiecte”, spunea Bogdan Pivariu, în urmă cu câteva zile, la ZIUA LIVE.

Comenteaza