Unde va fi construit primul parking modular din Cluj-Napoca

Unde va fi construit primul parking modular din Cluj-Napoca
| Foto: amazonaws.com

Șapte parking-uri pe structură metalică ar urma să fie construite într-un cartier al oraşului Cluj-Napoca aflat în plină transformare. Este vorba despre Gheorgheni, iar primul parking modular este prevăzut pe strada Liviu Rebreanu. 

Şapte parking-uri modulare, dispar 510 garaje de cartier, parcările la bordură de pe Nicolae Titulescu urmează să fie mutate în spatele blocurile, pe străzile secundare unde vor fi instituite sensuri unice, iar pe artera principală se vor introduce benzi dedicate mijloacelor de transport în comun. Acesta este rezumatul transformării cartierului Gheorgheni. Momentan, se lucrează la realizarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru parking-ul metalic de pe strada Liviu Rebreanu nr. 5. 

"Pe Nicolae Titulescu avem un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de regenare urbană. Am avut o întâlnire cu proiectanţii pentru a vedea stadiul acestui PUZ, care ar urma să intre în următoarele şedinţe de urbanism pentru a putea intra în detalii. Avem prevăzute șapte parking-uri în zona respectivă, cu terenuri care sunt deja verificate şi sunt libere de sarcini.

Avem suprafeţe de teren cuprinse între 3.500 şi 1.200 mp. Dacă pe o platformă de garaje au fost 70 de garaje, nu ne propunem să facem câteva sute de locuri de parcare în parking, e suficient dacă reuşim să dublăm numărul fostelor garaje.

Aceste lucruri vor fi stabilite într-o etapă următoare, azi nici proiectanţii, nici PUZ-ul nu pot să ne spună numărul de locuri de parcare. Primul parking pe care îl vom face în zona Bulevardului Nicolae Titulescu este pe str. L. Rebreanu. Acolo sunt 3.500 de mp de teren. Va fi un parking modular, pe structură uşoară.

Va fi primul parking de acest fel în Cluj-Napoca. Trebuie să vedem terenul şi ce permite acesta. Dacă acest proiect de parking modular se va dovedi a fi un succes, adică să câştigăm la faza de execuţie - pentru că un parking clasic are nevoie de 18 luni ca să poată să fie realizat - unul modular ar putea fi făcut în maximum șase luni, vom continua proiectele", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la ZIUA LIVE. 

Bandă de bus spre Cipariu 

Amintim că, în 2 aprilie 2019, a intrat în funcțiune noua bandă dedicată transportului în comun din cartierul Gheorgheni, pe tronsonul dintre strada Septimiu Albini și Piața Cipariu, sensul de mers spre centrul orașului.

Au dispărut 68 de locuri de parcare la bordură, cele cu abonament (circa 19), fiind relocate pe Voltaire, care a devenit stradă cu sens unic, dinspre str. Valeriu Braniște spre str. Traian Moșoiu. De la implementare şi până în prezent, pe porţiunea benzii dedicate, autobuzele au înregistrat o economie a timpului de mers de la 11 la 6 minute. 

Ulterior, banda dedicată transportului în comun va fi continuată de la sensul giratoriu de la Septimiu Albini spre Iulius Mall, iar acest lucru înseamnă desfiinţarea a 141 de parcări la bordură, şi acestea fără abonament. "Există doar 15 locuri pentru taxi care trebuie relocate". 

Partea a doua a anului 2019 vizează introducerea benzilor dediate de bus de cealaltă parte a Bd. Nicolae Titulescu (sensul centru spre Iulius Mall), unde există deja planuri de reconfigurarea a circulaţiei auto prin instituirea de sensuri unice pe străduţele secundare din Gheorgheni şi Andrei Mureşanu, proiect prezentat clujenilor încă de anul trecut. 

Unde sunt prevăzute sensuri unice în Gheorgheni şi Andrei Mureşanu 

Conform municipalităţii, în cartierele Gheorgheni şi Andrei Mureşanu se doreşte instituirea de sensuri unice pe străzile din interiorul perimetrului format de Bd. N. Titulescu, str. Liviu Rebreanu, str. Albac, str. Septimiu Albini, str. C. Brâncuși - Bd. N. Titulescu şi Calea Turzii - str. Milton Lehrer, P-ța Cipariu, str. C. Brâncuși, str. Fagului - str. Trifoiului - str. C. Nottara - str. Miksath Kalman - str. Eftimie Murgu - Calea Turzii. Aceste propuneri au fost supuse dezbaterilor publice cu cetăţenii. 

Benzile dedicate de autobuz, funcţionale de trei ani 

Primăria Cluj-Napoca a implementat, în vara lui 2016, un proiect pilot în zona centrală a oraşului: o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, pe o lungime de 500 m, din Piaţa Cipariu înspre Regionala CFR. La final de august 2017 a fost inaugurată şi banda care pleacă de la Biserica Sf. Petru (Mărăşti) și ajunge până la primărie (centru), de 1,6 km. În viitor, după lărgirea străzii Calea Mănăştur, banda de autobuz urmează să fie extinsă până spre ieşirea din oraş. 

Comenteaza