Undă verde pentru sediul Academiei de Muzică. Construcția va costa peste 37 de milioane de euro

Undă verde pentru sediul Academiei de Muzică. Construcția va costa peste 37 de milioane de euro

Guvernul a aprobat la ultima ședință proiectul de hotărâre referitor la indicatorii tehnico-economici ei investiției privind sediul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Este vorba despre reconversia și extinderea ruinei din capătul Mănășturului, de pe strada Bucium, care după circa 20 de ani are șansa să se transforme într-un sediu modern pentru studenții Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

Valoarea estimată totală a investiției este de 176.488.000 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanțată de minister prin Compania Națională de Investiții (CNI), este de 166.901.000 lei, iar durata de realizare estimată este de 24 de luni.

Sediul academiei: sală de concerte, săli de cursuri, dar și cămin studențesc

Corpul C1 al viitoarei clădiri va fi de fapt sală de spectacole pentru 835 de persoane, iar la demisol se vor afla foyerul, garderoba și grupurile sanitare.

În ce privește spațiile destinate activității didactice acestea vor cuprinde sala de orgă (peste 200 de locuri), amfiteatrul (220 de locuri), săli de curs, săli de studiu individuale, laboratoare, rectoratele, decanatele, biblioteca, care au fost amplasate în jurul unui nucleu central. La ultimul nivel va fi amenajată o o sală de reuniuni şi o zonă de terasă-belvedere, ce poate fi folosită şi ca studiu pentru instrument în aer liber sau repetiţii ansambluri..

Într-unnul dintre coprurile viitoarei clădiri, corpul H, se amenajează, începând de la parter până la etajul al treilea, 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi ai Academiei de Muzică, camere cu două și cu patru locuri. Fiecare cameră este prevăzută cu grup sanitar propriu.

Totodată proiectul prevede și amenajarea unei săli de sport, în spaţiul fostei construcţii neterminate şi prevăzute pentru centrala termică, cu regim de înăţime parter.

În jurul complexului vor fi amenajate 118 locuri de parcare, alei pietonale şi carosabile.

Academia plătește chirie de 35.000 de euro

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” este acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, oferind studii de licență (cu forma de organizare ‘la zi’ şi ‘la distanţă’ - DID), masterat şi doctorat (şcoală doctorală).

Numărul studenților a crescut în ultimii douăzeci de ani de circa 8 ori, ajungând până în prezent la peste 1000. ”Academia de Muzică Gheorghe Dima este singura instituție de învățământ superior de stat din România care nu deține spații proprii pentru activitatea didactică, artistică și de cercetare

În prezent, activitatea didactică se desfășoară într-un imobil care, pe lângă faptul că nu îi aparține de drept (retrocedare), este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități. În urma procesului de retrocedare, Academia de Muzică Gheorghe Dima a devenit chiriaș, plătind episcopiei Române Unită cu Roma de Cluj-Gherla o chirie de 13.565 lei/lună, cca. 35.000 EUR/an, pentru o suprafață de 3830 mp. Având la dispoziție un număr insuficient de săli de învățământ, de studiu, de producție artistică, de cercetare, raportat la un număr de 1.053 studenți înscriși în 2017-2018, activitatea se desfășoară cu mari dificultăți, programul fiind prelungit la 16 ore/zi (inclusiv sâmbăta și duminica)” se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Ruina de pe strada Bucium, unde va fi ridicat noul sediu, trebuia să fie Spital Regional de Urgență. Construcția a început în anul 1995, dar lucrările au fost întrerupte din lipsă de fonduri, dar și pentru că ulterior s-a dovedit că proiectul era inadacvat.

În anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată prin Protocol de la Consiliul Județean Cluj către Ministerul Educației Naționale.

 

Comenteaza