Undă verde pentru construirea parkingului de la aeroport

Undă verde pentru construirea parkingului de la aeroport
Consilierii judeţeni au votat, marţi, un proiect de hotărâre care deblochează construirea parkingului de lângă Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

În cadrul şedinţei forului judeţean de marţi, 28 februarie, a fost aprobat un act adiţional la contractul de concesiune cu o societate comercială ce urmează să construiască acest parking. Este vorba despre aceeaşi firmă care gestionează şi actuala parcare de la aeroport, cu o capacitate de 530 de locuri. 

Viitorul parking suprateran urmează să aibă 1.470 de locuri. Contractul de concesionare cu respectiva firmă a fost încheiat în 2010 şi prevede realizarea unei parcări, a unui parking supraetajat şi a unui hotel de 4 stele, dar construirea parkingului şi a hotelului a fost suspendată în 2011, tot printr-un act adiţional, pentru că administraţia judeţeană nu a putut pune la dispoziţie tot terenul necesar investiţiei. 

Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, a fost mandatat să semneze actul adiţional şi ulterior să parafeze şi procesul verbal de predare-primire necesar construirii parkingului. Consilierii judeţeni ai PSD au întrebat dacă mai rămâne valabilă şi construirea hotelului, conducerea CJ răspunzând că acest aspect va fi discutat după ce se vor încheia toate formalităţile legate de construirea parkingului.

"Dacă facem raportul ce prețuri sunt acolo la parcare și cât primim noi, este o disproporție foarte mare. Teoretic firma este într-un avantaj. Noi putem avea o discuție acolo pentru că sunt prețuri foarte mari?", a întrebat liderul consilierilor PSD din forul județean, Remus Lăpușan.

"Vom face o analiză pe contract împreună cu Consiliul de Administrație de la aeroport legat de politica de tarifare și de redevență să vedem în ce măsură putem să intervenim pe aceste aspecte", a explicat președintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Reamintim că în august 2010 CJ a încheiat un contract de concesiune cu societatea UTI Facility Management Bucureşti, pentru obiectivul „lucrări în vederea extinderii parcării auto existente, construirii unui nou parking auto etajat și a unui hotel de 4 stele în perimetrul AIAIC".

Valoarea redevenței pentru extindere parcare și parking a fost de 250.000 de euro, fără TVA, pe an, indexată cu procentul de creștere sau de înregistrat de traficul de pasageri pe aeroport aferent anului precedent, iar valoarea redevenței pentru hotel până la punerea în funcțiune de 230.898 euro/an, fără TVA, și valoarea redevenței pentru hotel după punerea în funcțiune de 12% din venitul brut.

Însă, din cauza faptului că forul judeţean clujean nu a putut preda amplasamentul stabilit, fiind pe rol mai multe litigii pe acest imobil, în 2011 s-a încheiat un act adițional, prin care s-a convenit suspendarea temporară a construirii parkingului şi a hotelului și s-a stabilit plata unei redevențe în cuantum de doar 66.250 euro/an, pentru cele 530 de locuri de parcare.

Comenteaza