Un parc din Cluj-Napoca, extins prin mutarea unei benzinării. Licitaţia de execuţie, în 2022

Un parc din Cluj-Napoca, extins prin mutarea unei benzinării. Licitaţia de execuţie,  în 2022

Primăria a terminat Parcul Tineretului/Pădurea Clujenilor, care va fi inaugurat la primăvară, iar pentru 2022 este programat spre finalizare parcul din spatele Operei Romane, iar în lucru Feroviarilor și malurile Someșului. Urmează licitația pentru Parcul Primăverii, care se va extinde peste terenul unde se află acum o benzinărie.

Lucrări și obiective de investiții pentru care se va organiza/finaliza în 2022 procedura de licitaţie de proiectare/execuţie şi vor începe lucrările (dacă licitaţiile de execuţie vor fi finalizate la timp):

Modernizarea Parcului Primăverii; • Modernizarea Parcului 14 Iulie; • Creşă nouă str. Negoiu 9B (Câmpului); • Creşă nouă str. Parcul Feroviarilor; • Park&Ride la aeroport; • Parking Gheorghe Dima (Prioritățile Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2022)

Parcul Primăverii: 400 de arbori noi, shared space pe străzile vecine, machetă 3D cu Mănăşturul

Parcul Primăverii va fi reamenajat și extins de la 17.000 la 21.000 mp. Se vor planta 400 de arbori noi, care vor consolida caracterul de spațiu verde. Urmează apobarea studiului de fezabilitate de catre Consiliul Local și licitația pentru proiectare și execuție.

''O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din cartierul Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almașului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului "oraș pentru pietoni", testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din programul de investiții "Clujul Verde" și va fi finanțat din fonduri europene", a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și de malul râului Someșul Mic. Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:

Parcul Primăverii:
- reorganizarea și aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
- dotarea parcului cu mobilier urban modern
- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie led, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:
- transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
- reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
- plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
- refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern
Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor trei componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă: cologică, socială și economică.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă de intervenție poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la următorul link: https://files.primariaclujnapoca.ro/.../Brosura_Parcul...

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza