Turiştii, aşteptaţi în Capitala Tineretului pe un imens şantier. Ce spune primarul despre finalizarea lucrărilor din oraş

Turiştii, aşteptaţi în Capitala Tineretului pe un imens şantier. Ce spune primarul despre finalizarea lucrărilor din oraş
În acest an Clujul este Capitala Europeană a Tineretului. Tocmai în această perioadă în oraş se desfăşoară unele dintre cele mai ample acţiuni de reparaţii la drumurile şi podurile din municipiu.

Emil Boc a prezentat în faţa consilierilor locali o informare despre stadiul principalelor proiecte derulate cu fonduri europene în municipiu. Primarul a spus că 20 de proiecte cu fonduri europene însumează 152 de milioane de euro.

Boc s-a referit în primul rând la lucrările de modernizare a unor străzi principale din centrul municipiului, în cadrul proiectului „Oraşul comoară". Primarul a anunţat că în 15 iulie vor fi gata lucrările la carosabilul şi trotuarele de pe str. Memorandumului, iar în 25 iulie cele la trotuarele de pe I. C. Brătianu. Tot în zona centrală, pentru str. Avram Iancu, Boc a avansat ca termen de finalizare a reparaţiilor luna septembrie.

Ceva mai multă bătaie de cap va da clujenilor modernizarea străzii Moţilor, care va începe în 15 iunie şi se va termina abia în 30 noiembrie. Primarul  a spus că pe această stradă vor lucra în prima fază Compania de Apă Someş şi Compania de Transport Public, iar pe parcursul verii circulaţia va fi restricţionată pe câte o bandă pe fiecare sens de mers.

Un alt proiect important al municipalităţii îl reprezintă modernizarea tramei stradale de-a lungul liniei de tramvai. Primarul a declarat că în 31 iulie vor fi terminate lucrările pe Bd. Muncii, în 30 iulie pe str. Oaşului, iar în 15 septembrie pe str. Horea. Podul peste Nadăş va fi redat circulaţiei tramvaielor în 15 iulie, iar pe strada Plopilor scăpăm de utilaje în 1 august. Alte artere importante vor fi finalizate abia în toamnă, Piaţa Gării, în octombrie, George Bariţiu, în 15 octombrie, Primăverii, în 31 octombrie, iar Splaiul Independenţei, în noiembrie.

Drumul Făgetului se află în stadiul de evaluare a ofertelor depuse la licitaţie iar în acelaşi timp s-au făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a fi recuperaţi în acest proiect cei 17 milioane de lei nefolosiţi de Consiliul Judeţean în cadrul parcul industrial Tetarom IV.

Primarul a anunţat şi deblocarea drumului Lombului, către viitorul „Buftea de Cluj" şi Centrul de sprijinire a afacerilor - Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi (TEAM). Astfel, contestaţiile firmelor Diferit şi ARL au fost respinse de Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor, iar firma Kiat a rămas câştigătoarea licitaţiei. Boc a spus că, imediat după primirea deciziei în original, se va încheia contractul şi speră ca în maxim şase luni drumul să fie gata.

Primarul a vorbit şi de proiectul blocat al Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, unde contractul a fost reziliat iar acum se lucrează la caietul de sarcini pentru licitaţia care va stabili noul contructor care să termine restul de 40 la sută din lucrare. Primarul a declarat că nu a existat altă soluţie decât rezilierea contractului cu vechiul contructor care a intrat în insolvenţă.

Despre proiectul de ticketing (ce a avut ca ultim termen de finalizare  1 iunie, n. red.), care prevedea modernizarea a 87 de staţii de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca şi amenajarea a 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, primarul a afirmat că se află în proces de testare şi că este verificată compatibilitatea programului informatic, dar că în toamnă va fi implementat.

Un alt proiect întârziat al municipalităţii clujene este cel privind sistemul de bike-sharing. Primarul a informat că în iulie va fi gata proiectul pilot ce prevede funcţionarea a 15 staţii de biciclete. Două proiecte finanţate din fonduri elveţiene, cumpărarea celor 10 autobuze electrice şi sistemul de iluminat public pentru primărie şi câteva şcoli din municipiu, se află în procedură de semnare la Ministerul Finanţelor Publice, a mai spus edilul Clujului.

Comenteaza