Video Tișe, despre Cloud-ul Regional de 31 mil. euro de la Bistrița: „Decizia ar trebui să pice greu la stomac tuturor clujenilor”

Tișe, despre Cloud-ul Regional de 31 mil. euro de la Bistrița: „Decizia ar trebui să pice greu la stomac tuturor clujenilor”
| Foto: Facebook.com/ionel.bogdan - Semnarea proiectului de către membrii Regiunii Nord-Vest

Cloud-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune a fost atribuit județului Bistriția și ar urma să fie construit în orășelul Beclean. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment, dar a fost refuzat.

Toți membrii Regiunii Nord-Vest au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întâlnire la sediul Consiliului Județean Maramureș pentru semnarea proiectului, mai puțin reprezentantul Clujului.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect intens dezbătut în ultimele săptămâni.

Decizia ne-a picat greu la stomac, dar ar trebui să pice foarte greu la stomac tuturor oamenilor, în special clujenilor. De ce? Pentru că din banii lor se va face un centru și o bază de date într-un orășel. O cheltuială inutilă despre care văd că nu vorbește nimeni. Putea fi evitată de STS și de celelalte instituții implicate pentru că noi am oferit o clădire gata făcută, pentru care nu se mai cheltuiau banii.

Al doilea aspect important este cum au acceptat specialiștii de la STS să se facă la Beclean. Noi am oferit variante, dar ei au considerat că este potrivit acolo. În mod clar noi am dorit să fie făcut la Cluj și am avut și argumente. Am făcut o adresă împreună cu primarul Emil Boc, am explicat atuurile și de ce este potrivit Clujul. Însă, pe considerentul unui troc politic, au considerat că sunt prea multe lucruri făcute la Cluj, au spus că ar fi bine să-l ducă în alt județ.

S-au gândit să-l ducă la Bistrița să aibă satisfacție domnul de acolo (Radu Moldovan - n.red.) care este singurul din regiunea Nord-Vest de la PSD și atunci au votat în sensul acesta. Dincolo, Bihorul care a făcut trocul cu Bistrița și au primit sucursala de Nord-Vest unde vrea domnul Boloș să se retragă când nu va mai fi ministru și să fie șef acolo. Vor vedea în timp că au greșit”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Tișe, supărat pe „prietenul” Bolojan

„Cel mai tare sunt supărat pe domnul Bolojan (Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor - n.red.) pentru că dânsul a înțeles ce se întâmplă acolo. Negocierile s-au făcut pentru ca Bihorul să primească ceva (un sediu secundar al ADR Nord-Vest - n.red.). Domnul Bolojan este prietenul meu, dar acum a procedat ca o vulpe bătrână în ale politicii”, a mai spus Tișe.

Cloud-ul regional de la Bistrița a fost doar începutul! Clujul a fost sărit din schemă și de la Cloud-ul Guvernamental de 500 mil. euro

O lovitură mai importantă pentru județul Cluj, considerat de multă lume centrul IT-ului din România, este faptul că nu a reușit să fie inclus în proiectul Cloud-ului Guvernamental, investiție evaluată la 500 de milioane de euro, mult mai importantă din punct de vedere strategic și economic.

Potrivit documentațiilor pentru „Implementarea Infrastructurii de Cloud Guvernamental”, la secțiunea „Locațiile Investiției” sunt prevăzute să se construiască 4 centre de date, dar acestea vor fi în București, respectiv județele Timiș, Brașov și Sibiu, deci nici urmă de Cluj.

Ba mai mult, pe lângă municipiile București și Sibiu, care să spunem că își pot avea locul pe această listă din mai multe motive, remarcăm prezența celor două comune de lângă Timișoara (Giroc) și Brașov (Cristian), care se pare că au luat fața mult lăudatului IT și infrastructurei de Cluj.

„Dacă privești ca o clădire pentru servere, ea poate fi oriunde. În ziua de astăzi, distanțele și tehnologia nu mai sunt ce au fost. Dacă o privești într-un complex și dai importantă și conotațiilor unor asemenea decizii, te întrebi de ce nu s-a dus într-un oraș care nu este în centrul Regiunii. Nu știu cum STS vrea să facă asemenea investiții în niște comune. Aceste orgolii politice fac rău tuturor”, a afirmat Tișe.

 

Comenteaza