Străzi din centrul Clujului, pietonalizate pe bani europeni VIDEO

Străzi din centrul Clujului, pietonalizate pe bani europeni VIDEO
Mai multe străzi din centrul oraşului Cluj-Napoca vor fi modernizate cu bani europeni. Va fi înlocuit inclusiv mobilierul urban. Străzile vor fi transformate în pietonale iar sub acestea va fi amenajat un parking cu aproximativ 100 de locuri.

Proiectul are două etape iar prima dintre acestea costă 9 milioane de euro. Pentru a doua etapă va fi înscris un proiect cu finanţare europeană pentru programul de finanţare 2013-2020, cel puţin aceasta vrea primarul Sorin Apostu.

 

Străzile care vor fi modernizate sunt Avram Iancu, Moţilor, Memorandumului, I.C. Brătianu şi Mihail Kogălniceanu. Primele patru vor fi modernizate de la nivelul fundaţiei, în vreme ce Brătianu şi Kogălniceanu vor fi transformate în pietonale. Trecerile pentru pietoni vor fi ridicate la acelaşi nivel cu trotuarele, "deci se vor crea nişte praguri de sol late, pe modelul celor care se găsesc în zona istorică a Vienei", mai arată primarul. Acesta adaugă că vor fi eliminate cablurile aeriene de pe străzile respective, "cu excepţia celor pentru troleibuz de pe Memorandumului şi Moţilor".

În ce priveşte strada Mihail Kogălniceanu, trotuarele acesteia vor fi reabilitate în acelaşi mod cu cele de pe bulevardul Eroilor, "cu pietre mari de pavaj din granit, iar în proiect există prevăzut un sistem de iluminat arhitectural special, care să conducă practic paşii trecătorilor către obiectivele pe care îi încurajăm să le descopere într-o promenadă pe strada Kogălniceanu", conform lui Apostu.

Cifrele modernizării străzilor

Avram Iancu - 16.823 de mp

Memorandumului - 7.807 mp

Moţilor - 24.640 mp

Brătianu - 6.165 mp

Kogălniceanu - 10.122 mp

Comenteaza