Stația de tratare a apei din Gilău va fi remodernizată cu bani europeni

Stația de tratare a apei din Gilău va fi remodernizată cu bani europeni

  Joi, 18 februarie 2021, a fost semnat contractul de lucrări privind „Reabilitarea și modernizarea stației de tratare a apei Gilău”, investiție finanțată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020, în valoare totală de 355,6 milioane de euro. Lucrările vor debuta cât de curând, în cursul lunii martie, durata acestora fiind de maxim 27 de luni.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: “Este o investiție semnificativă prin care, cu ajutorul a 12 milioane de euro, bani europeni, modernizăm stația de tratare a apei din Gilău. Sute  de mii de clujeni vor beneficia direct de pe urma acestei investiții care va contribui esențial la furnizarea unei ape potabile de cea mai bună calitate”.

În vederea îmbunătățirii procesului de tratabilitate a apei, principalele intervenții vor consta în reabilitarea micrositelor, a decantoarelor și a stației de filtre, respectiv construirea a două noi laboratoare de analiză a calității apei. De asemenea, stația de tratare a apei din Gilău va beneficia de un sistem de monitorizare complet automatizat, inclusiv de un sistem de reducere a presiunii apei la intrare, cu recuperare de energie.

Odată finalizată investiția, stația de tratare a apei din Gilău va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu apă a localităților deservite de Compania de Apă „Someș”. De asemenea, prin derularea procesului de deshidratare și reținere a nămolului provenit din decantare, investiția va contribui și la o mai bună protejare a mediului.

Stația de tratare a apei Gilău a mai făcut, în ultimii 20 de ani, obiectul a două etape succesive de modernizare, realizate în cadrul programelor de investiții din fonduri europene MUDP II (1997-2002) și ISPA (2003-2009).

Comenteaza