Spectaculos! Planuri terestre şi extraterestre în Pădurea Hoia

Spectaculos! Planuri terestre şi extraterestre în Pădurea Hoia
Zona Pădurii Hoia - Baciu este cunoscută lumii întregi pentru OZN-uri şi extratereştri. Aşa că pentru această zonă există proiecte spectaculoase, inclusiv unele intergalactice.

Cel mai misterios loc din România, Pădurea Hoia-Baciu, se pregăteşte să devină şi una dintre zonele cu cea mai creativă şi dinamică dezvoltare din oraş. Chiar cu riscul de fi alungaţi extratereştrii care vin aici la o pământeană plimbare în natură. Pe un teritoriu generos, de peste 100 de hectare, se vor amenaja spaţii de agrement terestre şi extraterestre.

Sunt trei mari idei care ar urma să fie transpuse în realitate. Muzeul Satului se va extinde cu un etnoparc de 27 de hectare, USAMV intenţionează să creeze un parc de animale, un manej de cai şi ponei, respectiv un târg de produse tradiţionale, iar Centrul Cultural Clujean doreşte să dezvolte un parc intergalactic.

Etnoparc cu scene, piste de biciclete şi alergare

Aşa cum ZIUA de CLUJ a informat, Consiliul Judeţean a lansat un concurs internaţional de soluţii pentru extinderea Muzeului Etnografic, secţia în aer liber, cunoscut ca Muzeul Satului. Suprafaţa muzeului ar urma aproape să se tripleze, de la 15 la 42 ha. Pe lângă biserici şi case vechi, muzeul ar urma să aibă în viitor scene în aer liber, trasee de ciclism, alergare şi plimbare, zone de picnic, precum şi o clădire administrativă. Practic, o însemnată parte din Pădurea Hoia va trece în administrarea conducerii Muzeului Etnografic.

Citeşte şi: Plan spectaculos, la Cluj, pe bani norvegieni. Muzeu cu scene în aer liber, trasee de ciclism şi alergare

Premiile totale sunt de 72.000 de lei, iar câştigătorului concursului îi va fi atribuit contractul de servicii de proiectare a lucrărilor de amenajare şi extindere a parcului în aer liber, valoarea totală a lucrărilor fiind de 607.076 lei fără TVA. Fondurile nerambursabile vor fi asigurate în cadrul programului "Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural", prin mecanismul financiar SEE (granturi norvegiene).

„Este o continuare a unui proiect mai vechi, care avea ca obiectiv restaurarea şi punerea în valoare a bisericilor din Petrindu şi Cizer, aflate în Muzeul Satului. Acestea au fost restaurate cu ajutorul unor specialişti de mare valoare. În cadrul promovării bisericilor am pus la cale împreună cu partenerii norvegieni acest concurs de soluţii care are în vedere valorizarea turistică a muzeului şi extinderea lui, respectiv conectarea sa cu oraşul", a explicat Tudor Sălăgean, dircetorul Muzeului Etnografic.

Colecţie de animale, inclusiv reptile, stână, manej şi târg

Acestui proiect i se mai alătură altele două învecinate. Unul aparţine Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Este vorba, de fapt, despre o colecţie de proiecte interconectate.

„Noi avem 60 de hectare de teren în zona Hoia, care acum folosesc ca păşune unei turme de oi. Ce-i drept, o turmă cu valoare genetică, formată din rasa oaia de Cluj. Avem mai multe proiecte pentru această zonă. Suntem în discuţii cu Primăria, cu Comisia de Urbanism, să găsim o soluţie agreată de toată lumea şi suntem într-un stadiu avansat de elaborare a unui plan urbanistic zonal. Concret, pe o parte din terenuri va fi amenajat un parc tematic, cu colecţii de animale domestice, crescute într-un mediu cât mai aproape de cel natural. Vor fi animale specifice zonei, păsări, reptile, acvariu cu peşti. Alături vom avea un târg permanent de produse tradiţionale şi/sau ecologice. Vrem de asemenea să avem o stână turistică de dimensiuni reduse, unde vom aduce şi cele mai valoaroase exemplare din punct de vedere genetic din turma actuală, respectiv un manej cu cai şi ponei. Am vorbit cu conducerea Muzeului Etnografic ca arhitectura clădirilor uşoare să respecte specificul tradiţional din diverse zone, ca să existe o unitate arhitecturală. Cred că putem găsi soluţii pentru ca acea zonă să fie atractivă pentru clujeni", a spus Cornel Cătoi, rectorul USAMV.

„Prima conferinţă etno-galactică din istoria lumii şi din istoria lumilor". La Cluj

Parcul etnografic intergalactic a plecat de la renumele de loc de aterizare a OZN-urilor pe care îl are Pădurea Hoia-Baciu. „Noi ne-am propus, împreună cu Consiliul Judeţean şi Muzeul Etnografic, să studiem etnografii imaginate, trecute, prezente şi viitoare, care ar putea să constituie o atracţie în plus pentru această zonă. Ne dorim spaţii de evenimente, expziţii tematice şi atractive pentru familie şi turişti. Va fi un prilej de a intra în lumi în care nu ai acces. Imaginaţi-vă casa olarului, iar mai jos casa mecanicului de OZN. Vom organiza workshopuri cu reprezentanţi ai unor comunităţi etno-galactice; îi vom invita şi pe cei de la Google. Primul pas va fi în luna iunie, când vom organiza prima conferinţă etno-galactică din istoria lumii şi din istoria lumilor.

Ideea parcului a plecat de la expoziţiile de lego care sunt organizate la Muzeul Etnografic, denumite „Etnografie galactică". Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, şi-a exprimat propria viziune asupra parcului intergalactic. „Vor fi realizate o serie de portaluri, spaţii în care vizitatorii vor putea accesa diferite spaţii reale şi imaginare. Nu va exista o interferenţă cu Muzeul Satului; va fi un spaţiu separat, în care publicul va găsi ceva în plus", a subliniat Sălăgean.


DECLARAŢIE
„În prezent, unii oameni abandonează canapele în Pădurea Hoia. Noi nu ne-am propus să le luăm această pădure clujenilor, ci să le-o restituim. Vrem ca lucrurile să meargă în direcţia atragerii unui număr cât mai mare de turişti în această zonă"
Tudor Sălăgean, director Muzeul Etnografic

 

Comenteaza