Soluţia primăriei pentru "părinţii - încurcă trafic": pliante informative

Soluţia primăriei pentru
Au o promis o rezolvare din noiembrie anul trecut, însă aceasta a întârziat să apară.

Primăria şi poliţia ignoră situaţia nelegală. În schimb, clujenii spun că, la Cluj-Napoca, calitatea de părinte vine cu „nesimţirea de a parca maşina în faţa unităţilor de învăţământ". Autorităţile locale răspund că, pe termen lung, campanii de informare şi conştientizare a părinţilor asupra respectului pe care îl datorează celorlalţi participanţi la trafic, sunt singura soluţie pentru ca circulaţia în zona şcolilor să se deruleze în bune condiţii.

O problemă sesizată de şoferii clujeni (ilegalitate pe legile şi regulamentele locale), legată de blocajele de circulaţie înregistrate în zona instituţiilor de învăţământ din centrul oraşului, când părinţii îşi duc sau îşi iau copii de la şcolă, a intrat în rutina zilnică a traficului auto. Primăria şi poliţia recunosc că este o problemă, că situaţia nu este una legală, să blochezi câte o bandă de circulaţie, însă nu au luat nicio măsură. Sesizările de la cetăţeni curg la primărie, după începerea şcolii, începând cu 15 septembrie. "Dacă eşti părinte în urbea noastră, Cluj-Napoca, vine cu dreptul de a parca cu nesimţire maşina în faţa unităţilor de învăţământ? Dumneavoastră ca primar ştiţi ce se întâmplă de la ora 11.30 la 12.30 pe arterele unde sunt acele unităţi? Va dau un exemplu, pe Avram Iancu se circulă pe o bandă jumate, ţinând cont că parcarea din faţa catedralei este disponibilă. Nu aştept un răspuns, aştept o soluţie vizibilă un agent (rutier,local) delegat pe zonele respective", s-a plâns Ionuţ Pop administraţiei locale clujene.

În schimb, primăria recunoaşte că cetăţeanul a sesizat o problemă a traficului clujean, însă a menţionat că, pe termen lung, soluţia ar fi doar de a-i conştientiza pe părinţii clujeni că datorează respect altor participanţi la circulaţia din oraş, prin campanii de informare. "În fiecare dimineaţă şi după amiază la orele de final de program la şcoli echipajele Poliţiei locale patrulează în zona unităţilor de învăţământ pentru a asigura venirea şi plecarea în condiţii de siguranţă a elevilor clujeni de la şcoli. În zona precizată de dvs. există suplimentar şi problema traficului blocat de parcarea ilegală, sancţionată de către poliţişti cu amenzi. Pentru rezolvarea pe termen lung a acestei probleme considerăm că se impun şi campanii de informare şi conştientizare a părinţilor elevilor celor două licee cu privire la riscurile de siguranţă, şi la respectul pe care îl datorează altor cetăţeni care tranzitează zona", susţine Biroul Mass media al primăriei clujene.

"Adică să ne rugăm de săracii contravenienţi, care nu se gândesc decât la ei, să respecte legea, şi la o adică nişte reguli de convieţuire urbană. Nu înţeleg, de ce nu daţi acolo nişte amenzi la greu, să vedeţi cum îi educaţi. Pe logica dvs., atunci nici eu nu mai plătesc impozitele, aştept să veniţi acasă la mine, să mă informati de ce ar fi bine să mă achit de obligaţiile mele de cetăţean", a sintetizat un alt cetăţean soluţia la problemă găsită de municipalitate.

Anul trecut, în noiembrie, administraţia locală clujeană a ieşit în spaţiul public punând pe tapet numărul de sancţiuni care se dau într-o lună de poliţiştii din cadrul primăriei pentru părinţii care blochează cu maşinile benzile de circulaţie din faţa şcolilor. În schimb, oficialii de la Poliţia Municipiului recunoşteau că sunt într-o situaţie ingrată. Pe de o parte, şoferii din trafic îi acuză că nu sancţionează conducătorii auto care obstrucţionează circulaţia, oprind maşinile în faţa şcolilor, iar pe de alta, părinţii care practică acest sistem spun că nu au alternative de parcare şi trebuie să-şi ducă sau să-şi ia de la şcoală copii care învaţă în ciclul primar. "Am primit telefoane la birou în care mi se spunea că poliţistul din intersecţie (din zona Avram Iancu - n. red.) în loc să aplice sancţiuni pentru şoferii care parcau în faţa Liceelor Şincai sau G. Coşbuc, se uită după mămici. Este o problemă reală pe care o avem în oraş şi trebuie să găsim o rezolvare. Cel care îşi lasă copilul la şcoală ne acuză că nu are alternativă, dacă îl sancţionăm. Trebuie să aducem în legalitate această situaţie", era declaraţia comandantul Poliţiei Cluj-Napoca, comisarul şef Marcel Bonţidean. Oficialul a propus edilului Emil Boc, public, la o şedinţă a comisiei de circulaţie din toamna anului trecut, să-şi pună specialiştii la treabă pentru instituirea unei soluţii temporare de parcare în faţa şcolilor din centru. Adică în anumite ore trebuie să se permită parcare pe o bandă de circulaţie, prin semnalizarea rutieră a situaţiei, printr-un dispozitiv de afişaj electronic sau prin indicatoare. Viceprimarul Gheroghe Şurubaru chiar spunea tot atunci că situaţia este una generalizată în oraş şi că ar trebui să se ofere alternative de parcare în zona şcolilor pentru părinţii care îşi duc sau îşi iau copiii de la şcoală.

De atunci, nu s-a mai auzit de propunerea lui Bonţidean sau de promisiunea lui Şurubaru. Mai mult, în toamna 2013, primăria are o soluţie proprue pentru rezolvarea problemelor din trafic sesizate de clujeni: campaniile de informare pentru părinţi pe tema respectului faţă de ceilalţi conducători auto din trafic.

Comenteaza