Soarta investițiilor din Borhanci, decisă în toamnă. Boc: "Vrem să știm costurile lucrărilor de consolidare"

Soarta investițiilor din Borhanci, decisă în toamnă. Boc: "Vrem să știm costurile lucrărilor de consolidare"

Expertiza geotehnică preliminară relevă risc mare spre mediu de alunecări de teren în super-cartierul tinerilor din Borhanci, acolo unde ar urma să fie construit și Spitalul Monobloc de Pediatrie, proiect al Consiliului Județean. Soarta acestor investiții va fi decisă în toamna acestui an, în urma studiilor care vor arăta costurile lucrărilor de consolidare a dealului. 

"Având în vedere prima analiză geotehnică, care spunea că este un risc mediu spre ridicat, am cerut ca până la 1 noiembrie 2019, să se facă toate documentele tehnice care să ne spună costurile pe tot ce înseamnă consolidări, eficiență, pentru a putea noi, decidenții (Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj), să știm să luăm deciziile corespunzătoare. Dorim ca acolo lucrurile să se întâmple, dar dorim să știm și costurile aferente acestor lucrări. Experții au spus că se poate construi. Noi am cerut care sunt costurile, ca să știm exact cum ne bugetăm și în ce interval de timp", a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Primăria Cluj-Napoca a publicat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Borhanci, ce are în vedere reglementarea unui teren de 77,6 ha, pe care se dorește organizarea rețelei stradale și reglementarea modului de utilizare a terenului pentru constituirea unei zone de locuințe individuale cu dotările publice aferente, dar și includerea, pe o suprafață de 7 ha, a SMP (ce urmează să fie realizat de Consiliul Județean Cluj). 

Documentația scoate însă la iveală o problemă pentru viitorul cartier Borhanci: “Expertiza geotehnică realizată în a doua jumătate a anului 2018 (de către prof. dr. ing. Augustin Popa) confirmă riscul la alunecări de teren pentru zona studiată (risc mediu-mare pentru aproape întreaga suprafață a terenului ce a generat PUZ), dar cu toate acestea, arhitecții susțin că “este considerată oportună realizarea investiției”. DOCUMENTAȚIA poate fi consultată AICI! 

Cartierul tinerilor din Borhanci și Spitalul Monobloc, amenințate de alunecări de teren?  Boc: "Cât ne costă consilidare, avem precedent în Lomb&

Ce propun proiectanții pentru Borhanci

În zona dealului Borhanci se propune amplasarea SMP, care va avea acces atât din strada principală, cât și din străzi secundare și care va avea o zonă de protecție de 50 m în care nu este permisă realizarea de clădiri rezidențiale. Locurile de parcare necesare vor fi asigurate în interiorul parcelei.

Pentru restul zonei, propunerea este de a realiza 771 parcele pentru locuințe individuale, Dintre acestea, 180 vor putea fi concesionate tinerilor căsătoriți (suprafață de 300 mp). Locuințele individuale: înălțime maximă (D)+P+1 / (D)+P+M (7 m) măsurați la cota de acces în clădire). Toate locurile de parcare vor fi asigurate în interiorul parcelelor.

Toate circulațiile publice propuse cu dublu sens (inclusiv străzile adiacente reglementate astfel prin PUG) vor avea lățimea de 15 m, incluzând 7 m carosabil, 2,5 m plantație de aliniament / locuri de parcare pe ambele laturi, 1,5 m trotuar pe ambele laturi. Excepție face str. Borhanci, precum și strada propusă a face legătura între străzile Borhanci și Gheorgheni, ce va avea o lățime de 21 m (trotuare de 3 m și câte două benzi pe sens: una pentru autobuze și biciclete, de 4 m și una pentru automobile, de 3,50 m). 

Comenteaza