Soarta domeniului Octavian Goga de la Ciucea, decisă în toamnă. Înalta Curte, ultima speranţă a judeţului de a păstra muzeul în patrimoniul său

Soarta domeniului Octavian Goga de la Ciucea, decisă în toamnă. Înalta Curte, ultima speranţă a judeţului de a păstra muzeul în patrimoniul său
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a decis să amâne pentru 15 octombrie judecarea recursului depus de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj în cazul retrocedării domeniului Octavian Goga de la Ciucea.

Instanţele clujene au decis anularea actului de donaţie către statul român şi intrarea domeniului în proprietatea moştenitorilor, dar CJ Cluj (proprietar al domeniului, din partea statului român, n. red.) a făcut recurs.

„În cadrul şedinţei de judecată, ÎCCJ a hotărât amânarea cauzei până în data de 15 octombrie a.c., în urma cererii de intervenţie accesorie depusă de către domnul Mircea Popa, în numele Asociaţiei Despărţământul Asociaţiunii Astra Cluj, prin care domnia sa solicită Curţii reanalizarea "consideraţiilor care au dus la concluziile acceptării parţiale a dreptului de moştenire", respingerea acţiunii revendicatorilor şi, respectiv, amânarea cauzei până la pronunţarea oficiilor juridice ale Uniunii Scriitorilor şi a Academiei Române", informează Biroul de presă al CJ Cluj.

Decizia instanţei conferă o şansă în plus tuturor părţilor interesate de păstrarea domeniului şi a Muzeului din Ciucea în patrimoniul judeţului Cluj, să se alăture acestei nobile cauze care vizează salvarea unui obiectiv cultural unic la nivel naţional", a declarat preşedintele CJ, Mihai Seplecan.

 

Istoricul domeniului de la Ciucea

 

Domeniul  a fost cumpărat de către Octavian Goga în anul 1920 de la  Berta Boncza, văduva poetului maghiar Ady Endre. Odată cu semnarea actului de vânzare-cumpărare, Octavian Goga devine proprietarul complexului de la Ciucea.

Între anii 1921-1926, Octavian Goga modifică esenţial castelul: îl măreşte, îl etajează, îi schimbă arhitectura, conferindu-i un stil nou, brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş. Tot în această perioadă, se ridică un gard de piatră zidită al întregii incinte, se construieşte cunoscuta ,,casă de pe stâncă" şi se repară celelalte clădiri (,,Casa Albă", ,,Casa Ady Endre" şi clădirea ,,Mănăstire").

La 7 mai 1938, Octavian Goga decedează la Ciucea. În 1939, după moartea poetului, văduva Veturia Goga, aduce la Ciucea un monument de arhitectură românească, biserica din lemn din comuna sălăjeană Gălpâia, înfiinţează o mănăstire de maici care funcţionează până în 1947 şi îşi reia activitatea în 1994.

Muzeul Memorial ,Octavian Goga s-a înfiinţat prin dispoziţia Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă cu nr. 6694/1966, ca urmare al actului de donaţie nr. 863/1966, către statul român, făcut de Veturia Goga, văduva poetului. Muzeul este proprietatea CJ Cluj, care subvenţionează şi coordonează activitatea muzeului, iar din punct de vedere ştiinţific este coordonat de către Ministerul Culturii, reprezentat în teritoriu prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj.

 

 

Comenteaza