Se scumpeşte gunoiul clujenilor

Se scumpeşte gunoiul clujenilor
Cererile de majorare a preţului la ridicat gunoiul venite de la operatorii de salubritate din oraş, Rosal şi Brantner-Vereş vor ajunge pe masa Consiliului Local, la şedinţa ordinară de joi.

Firmele au cerut o creştere cu 27%. Comisia de preţuri şi tarife a Primăriei a validat o actulizare a tarifelor cu 5,38%. Forul local va avea decizia finală.

Stai la bloc şi arunci gunoiul selectiv. Conform contractelor încheiate de Primărie cu cei doi operatori de salubritate, Rosal şi Brantner, trebuie să fii taxat cu 5 lei/mc/lună cu TVA. Acesta este un preţ pe hârtie. În realitate, clujenilor care locuiesc la bloc li se aplică altă prevede contractuală şi anume, tariful se majorează cu 25% în cazul deşeurilor nesortate. De ce? Şeful Rosal Cluj, Sergiu Hossu, a explicat ieri pentru ZIUA de CLUJ că o asociaţie de locatari va fi taxată cu 5 lei/persoană/mc/lună doar dacă toţi locatarii aruncă gunoiul respectând instrucţiunile de pe containerele montate la punctele gospodăreşti - fracţie umedă şi fracţie uscată (sticlă, plactic, hârtie). "Degeaba 70% din locatarii dintr-o asociaţie aruncă gunoiul pe fracţii dacă restul de 30% nu o fac. Ca operator, când merg să ridic gunoiul şi fracţia umedă e amestecată cu cea uscată, nu mai am ce să fac şi îl ridic pe tot, la comun. Colectarea selectivă funcţionează la Cluj-Napoca pentru clujenii de la case şi în cazul sistemului de clopote montate în oraş. Aici se aruncă gunoiul pe fracţii şi se taxează cu preţul minim. Pentru asocieaţii tariful este de peste 6 lei persoană/mc/lună", a explicat Hossu.

Oricum clujenii de pe Mehedinţi sesizau săptămâna trecută că, deşi aruncă gunoiul sortat, plătesc peste 6 lei pentru ridicarea acestuia când preţul afişat pe site-ul Primăriei este de 5 lei cu TVA. Aceştia semnalau situaţia şi pe site-ul domnuleprimar.ro. Mai mult, alţi clujeni s-au plâns că au dispărut clopotele pentru materiale reciclabile din anumite zone - din zona Tăietura Turcului sau cartierul Zorilor. "Aceste clopote au dispărut în anumite zone la cererea Primăriei. Nu le-a ridicat din alte motive decât pentru că comportau risc pentru siguranţa circulaţiei", a explicat şeful Rosal. Un utilizator al ziuadecj.ro a precizat într-un comentariu că, deşi aruncă gunoiul selectiv, Rosal colectează toate deşurile la pachet, în aceeaşi maşină, chiar dacă sunt sortate. "E cel puţin enervant. Singurul mod în care ar forţa la selectare corecta e să REFUZE să ridice gunoiul nesortat. Nu ar apărea nici taxe abuzive, iar cei care încă nu îşi sortează deşeurile o să înveţe foarte repede să o facă", arăta acesta.

Oricum cele două societăţi care se ocupă de activitatea de salubrizare menajeră au cerut Primărie încă de anul trecut, din toamnă, ca preţurile din contract să fie actualizate cu rata inflaţiei, uzând de prevederile contractuale. Ambele societăţi au propus o creştere a preţurilor de peste 27,5%. Comisia de preţuri şi tarife din cadrul primăriei a avizat favorabil ca preţurile la ridicat gunoiul să crească, însă, a propus o majorare de 5,38% (utilizând indicele preţurilor de consum aferent perioadei august 2010-decembrie 2011).

Propunerea de actualizare a tarifelor pentru activitatea de salubrizare menajeră va fi discutată la şedinţa ordinară a Consiliului Local de joi. Anul trecut, firmele au cerut actualizarea preţurilor, însă consilierii s-au pronunţat împotrivă, argumentând că cererile de actualizare nu au fost depuse la timp, conform contractului.

Tarife actuale la ridicat gunoiul

Deşeuri sortate: 5 lei/mc/lună cu TVA persoane fizice, 15 lei/mc/lună cu TVA persoane juridice
Deşeuri voluminoase: 7 lei/mc/lună cu TVA persoane fizice, 15 lei /mc/lună cu TVA persoane juridice
Deşeuri din construcţii: 17lei/mc/lună cu TVA pesoane fizice, 25 lei/mc/lună cu TVA persoane juridice

Pentru deşeurile nersortate se aplică o majorare de 25%, adică, spre exemplu în cazul unei persoane fizice tariful de ridicat gunoiul aruncat, fără respectarea fracţiilor umedă-uscată şi a containerelor de la punctele gospodăreşti cu aceste însemne, se percepe încă 1,25 lei, adică 6,25 de lei/mc/lună.

Majorări ale tarifelor la ridicat gunoiul acceptate de comisia de preţuri şi tarife

Deşeuri sortate: 5,27 lei/mc/lună cu TVA persoane fizice, 15,81 lei/mc/lună cu TVA persoane juridice
Deşeuri voluminoase: 7,38 lei/mc/lună cu TVA persoane fizice, 15,81 lei /mc/lună cu TVA persoane juridice
Deşeuri din construcţii: 17,92 lei/mc/lună cu TVA pesoane fizice, 26,35 lei/mc/lună cu TVA persoane juridice

Având în vedere creşterile aprobate de Comisia de preţuri şi tarife a Primăriei, în cazul unei persoane fizice care nu aruncă gunoiul selectiv, tariful care se va aplica în cazul în care Consiliul Local votează majorarea va fi de 6,31 de lei/mc/lună.

 

 

 

Comenteaza