Foto ”Oare tot Mănășturul arată așa cu noile containere? Nu se mai poate cu atâta mizerie și miros!!!”
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2025, 08:36
- Social
- Ascultă știrea

Municipiul Cluj-Napoca a pus recent în funcțiune primele „insule ecologice” digitalizate, parte a unui proiect amplu de gestionare inteligentă a deșeurilor, iar clujenii au începus să ”colecteze”, la greu, pe lângă pubele.
Administraţia oraşului a implementat un sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor pe 5 fracții (hârtie/carton - sticlă - plastic/metal - biodegradabil - rezidual) care le dă mari bătăi de cap multor clujeni.
Accesul se face pe bază de cartelă sau cu o aplicație instalată pe telefonul mobil (cei cu IOS trebuie să ceară un cod de acces pe site-ul primăriei). Locațiile sunt supravegeate video. La aceste puncte vor putea depune gunoiul doar familiile arondate asociațiilor de proprietari din zonă. Fiecare familie a primit o cartelă de acces, dar există și o aplicație de mobil.
Realitatea din faţa pubelelor digitalizate e dezastruoasă, fie oamenii nu știu folosi noile pubele, fie nu ajung atât de sus cu pungile, aceste pubele într-adevăr fiind mul mai înalte decât celelalte. ”O vecină de-a mea e mică la înălțime. Ea ar trebui să coboare cu un scăunel ca să ajungă până la acele mânere”, a spus o doamnă din Mănăștur pentru ZIUA de CLUJ. Alții spun că și dacă se pricep și vor să colecteze cum trebuie, nișa în care ar trebui puse pungile de gunoi e prea mică.
Se pare că noile pubele mai mult îi încurcă pe clujeni decât îi ajută să colecteze selectiv, iar în jurul lor se adună mormane de gunoaie împrăștiate pe caniculă. ”Oare tot Mănășturul arată așa cu noile containere? Azi am făcut sesizare la mediu și pe My Cluj că nu se mai poate cu atâta mizerie și miros. Cei care au ridicat gunoiul au spus ca nu e vina lor ca ei vin zilnic să ridice gunoiul. Oamenii se plâng că nu le intră sacii in container ca e prea mică deschizătura aceea”, a scris pe un grup de Facebook al cartierului Mănăștur un cetățean.
”Da, sunt probleme la mai multe insule. Am făcut și eu sesizare, mi s-a spus că vor fi ridicate containerele vechi după ce se va obișnui lumea cu cele noi. Din punctul meu de vedere e invers, lumea nu se va obișnui cu cele noi atata timp cât sunt acolo cele vechi. Într-adevar, containerul pentru menajer e destul de mic, dar se poate dacă se dorește”, scrie un alt clujean.
”În momentul în care gunoaiele se vor ridica selectiv, atunci putem pretinde să sorteze și nea Ilie... altfel, doar ne facem că facem. Plus că, nu sunt practice deloc, chiar sunt mici ușițele alea. Alt proiect făcut dintr o sufragerie de apartament, pe bani mulți”, a scris un alt clujean cu referire la faptul că și din pubelele săpate în pământ nu s-a ridicat niciodată gunoiul pe fracții, chiar dacă mulți locatari se străduiau să îl ducă la pubele pe fracții.
CITEȘTE ȘI: Cluj-Napoca: La pubele noi, tot NĂRAVURI vechi :(