Se reia licitaţia de 30 de milioane de euro. SEAP evaluează caietul de sarcini

Se reia licitaţia de 30 de milioane de euro. SEAP evaluează caietul de sarcini
Primăria clujeană a trimis la SEAP, sistemul de evaluare a achiziţiilor publice, caietul de sarcini pentru ceea ce trebuia să fie licitaţia anului 2014 la Cluj.

30 de milioane de euro, valoarea aproximativă a contractului. 8 ani, durata sa. În martie 2014, Supercom câştiga ceea ce trebuia să fie licitaţia anului la Cluj, pentru servicii de salubrizare stradală. Blocată de contestată şi anulată de Curtea de Apel, licitaţia se va relua după circa un an. Momentan, caietul de sarcini - care ţine cont de recomandările făcure de instanţă - este evaluat de SEAP. Imediat acest pas făcut, se va lansa noua licitaţii pe website-ul specializat, e-licitatii.ro.

Contractul este împărţit pe două sectoare pe care urmează să îşi desfăşoare activitatea firmele câştigătoare. Primul lot cuprinde cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, Dâmbu Rotund, precum şi o parte a zonei centrale, iar cel de-al doilea lot este compus din Gheorgheni, Mărăşti, Andrei Mureşanu, Bulgaria, Someseni şi o altă parte a zonei centrale.

Procedura a cunoscut răsturnări de situaţie ca o carte de Robert Ludlum. La început de 2014, societatea Supercom lua ambele sectoare şi spărgea vechiul monopol al Brantner-Vereş şi Rosal, dar licitaţia a fost contestată. Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis în aprilie că societatea câștigătoare, dar şi Rosal și Brantner, nu ar fi îndeplinit condiţiile presupuse în fişele de achiziţii privind cifra de afaceri, respectiv 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează.

Decizia a fost atacată în instanţă de cele trei societăţi, iar secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Cluj a decis în 18 iunie 2014 respingerea recursului împotriva deciziei CNSC din 30 aprilie.

Emil Boc spunea, atunci, că primăria este la mijloc între autorităţi ale statului. "Suntem victime colaterale ale disputei dintre CNSC și Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP)", afirma primarul.

Primăria a fost obligată de Curtea de Apel să reevalueze ofertele din cadrul licitaţiei rămase valabile şi să desemneze un câştigător. Astfel, în 2 iulie 2014, primăria a anunţat noii câştigători: pentru lotul 1 - asocierea RER Ecologic Oradea şi Retim Galaţi, pentru lotul 2 - asocierea RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti. Tot în luna iulie, la mijlocul acesteia, primarul Emil Boc a anunțat că a fost contestată încă o dată licitaţia de firmele Rosal, Brantner Veres și Romprest. De această dată, motivul a fost preţul pentru serviciile oferite de cele două asocieri, care ar fi fost sub preţul pieței. CNSC a decis în 27 august să anuleze licitația pentru salubrizarea Clujului, după ce a stabilit că primăria a atribuit contractul unei firme cu o ofertă neconformă.

Municipalitatea s-a plâns din nou, la începutul lunii septembrie, că se află la mijloc, între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului, motiv pentru care licitaţia a fost anulată din nou. De data aceasta între Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care menţiona că se aplică o anumită lege, şi CNSC care vorbea despre o altă lege.

Câteva zile mai târziu, la mijlocul lui septembrie, Boc anunţa faptul că municipalitatea a hotărât atacarea în instanță a deciziei CNSC. "Comisia a propus atacarea în instanță pentru a avea un răspuns definitiv, pe ce legislație să se facă licitația. Aşteptăm răspunsul instanței care va tranșa până la urmă între poziția CNSC-ului și poziția Autorității Naționale de Reglementare în Servicii Comunitare", menţiona, la acea vreme, primarul.

Răspunsul a venit în 15 decembrie. Atunci, magistraţii au respins plângerile împotriva deciziei Consiliului Naționale de Soluționare a Contestațiilor, care a anulat inițial licitația ca urmare a contestațiilor firmelor Rosal, Brantner-Vereș și Romprest. Totodată, compania Brantner-Vereş a primit despăgubiri sub formă de cheltuieli de judecată în valoare de peste 6.800 de lei.
Amânarea licitaţiei a fost în folosul firmelor Brantner-Vereş şi Rosal, care continuă să se ocupe de curăţenia străzilor Clujului până la semnarea unui nou contract. Cele două companii au contract cu primăria încă din 2005.

Comenteaza