Se pregăteşte “unda verde” în Baciu

Se pregăteşte “unda verde” în Baciu

Baciu ar urma să scape de aglomeraţie în această primăvară. Primăria aşteaptă ultimele avize pentru a implementa “unda verde” în localitatea clujeană.

Este vorba despre implementarea semaforizării inteligente în localitatea vecină municipiului Cluj-Napoca, a cărui populaţie depăşeşte 10.000 de locutori, majoritatea făcând zilnic naveta spre şi dinspre oraş pentru locul de muncă sau şcoli şi grădiniţe. Vorbim despre 5 semafoare inteligente (intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și strada Observator, intersecția cu strada Jupiter, trecerea de pietoni de la moara Baciu, intersecția de la Napolact şi intersecția cu strada Privighetorii) şi 4 cu buton ( Aleea Crinului - magazinul Regina, Căminul Cultural Baciu - Poliția Baciu, Grădinița Baciu şi Școala Baciu), amplasate la trecerile de pietoni.

“Am avut o întâlnire pe această temă, săptămâna aceasta, la Primăria Cluj-Napoca, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, între care reprezentanţii drumurilor naţionale (CNAIR), ai poliţiei române (IGPR), etc. O atenţie deosebită s-a acordat zonei Petrom, “punct nevralgic” pentru traficul auto din localitate. Nouă ne-au impus să reglementăm staţiile şi trecerile de pietoni între Petrom şi Napolact, aceasta fiind zona cea mai aglomerată de pe drumul naţional (din DN 1 F Zalău-Cluj Napoca). Sperăm că săptămâna aceasta se va finaliza şi acest aspect. Conform contractului, firma desemnată câştigătoare prin licitaţie trebuia să termine lucrările până la finele lunii februarie 2019, dar suntem nevoiţi să aşteptăm după încă câteva avize de la diferite instituţii ale statului”, a declarat primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan.

Edilul comunei băcene speră ca lucrările la de implementare a semaforizării inteligente să înceapă cât de repede, fiind nevoie de doar circa 2 săptămâni pentru a fi finalizate. “Inclusiv cu programarea diagramei pentru unda verde”, a punctat Mureşan.

Proiectul semaforizării inteligente în comuna clujeană Baciu a fost lansat în 2016. În 2018, ideea a fost însă abandonată deoarece, după finalizarea licitației, firma câștigătoare nu a mai realizat și proiectul. Contractul a fost în cele din urmă reziliat și s-a scos la licitație montarea fiecărui semafor în parte.

Ce înseamnă semaforizare inteligentă? Semaforul citeşte traficul de pe drumul naţional, numără maşinile şi, în funcţie de câte auovehicule sunt, le permite să circule sau le opreşte. La fel şi pe străzile laterale, numără maşinile sau pietonii şi, în funcţie de nişte indici de timp, le dă verde unora sau altora.

 

 

 

Comenteaza