Se face un patinoar la Cluj. Cu 3,5 milioane de euro

Se face un patinoar la Cluj. Cu 3,5 milioane de euro
Primăria intenţionează să investească într-un patinoar amplasat în zona centrală.

Deşi bugetul Clujului nu este încă public, primarul Emil Boc a dezvăluit marţi, la Realitatea FM, că o parte dintre bani vor merge pentru crearea unui nou patinoar. Acesta va fi amenajat pe amplasamentul Lacului Chios, din Parcul Central. Nu este vorba despre a aştepta ca apa să îngheţe, aşa cum se întâmpla din secolul al XIX-leapână nu demult, ci de la instalarea unui sistem care să transforme lacul într-un patinoar permanent din decembrie până în februarie sau chiar martie.

Mai multe date despre acest proiect al Primăriei am primit de la viceprimarul Dan Tarcea. „Dacă ţin minte corect sumele, sunt prevăzuţi în buget pentru amenajarea patinoarului 3,5 milioane de euro. Dorim să cumpărăm nişte plăci plutitoare, pe care se poate amenaja patinoarul, dar care pot fi folosite şi ca podium, pentru organizarea unor concerte pe lac, sau ca terase. Este un sistem care funcţionează cu succes în ţările nordice", a spus Tarcea.

Cel mai probabil, patinoarul nu va putea fi folosit în iarna viitoare. „Bugetul va fi aprobat abia în februarie, apoi trebuie elaborat un caiet de sarcini, avem de făcut o licitaţie şi de obţinut avize de la mai multe instituţii. Aş vrea să promit că patinoarul va fi amenajat până iarna viitoare, dar nu sunt sigur că se poate, realist vorbind", a declarat viceprimarul.

Planurile de transformare a lacului în patinoar, pe timp de iarnă, au fost anunţate de primar încă din octombrie 2015. „Vrem să facem un proiect european, astfel încât iarna lacul din Parcul Central să poată fi transformat într-un patinoar artificial de largă dimensiune şi să dea şansa clujenilor să îl folosească. Acolo avem planul ca în exerciţiul acesta financiar, 2014-2020, să depunem un proiect european şi se pare că există şi şanse de finanţare", declara Boc atunci, tot într-o emisiune la Realitatea FM Cluj. 

Lacul Chios este gestionat de Regia de Administrare a Domeniului Public (RADP), care va primi în sarcină şi administrarea patinoarului.

Luciul de apă din Parcul Central a fost utilizat ca patinoar de aproape 150 de ani. În anul 1871, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc, iar în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc. „Iniţial, moda de la Viena dicta, de fapt, ca lumea bună să danseze pe gheaţa din Parcul Central pe muzică, de aceea nobilimea clujeană a amenajat lacul din parc, iar o orchestră cânta de două trei ori pe săptămână, astfel încât pe gheaţă se făceau baluri mascate, exista un rege şi o regină a gheţii, era absolut fabulos", explicau organizatorii unei expoziții foto cu tematica iernilor de altădată ale Clujului.

VEZI şi Patinajul la Cluj, la începutul secolului XX. Baluri pe gheață pe lacul din Parcul Central si reguli de eticheta pentru aristocrati

Comenteaza