Se demolează o parte din fosta Cazarma militară şi se pregăteşte un centru cultural

Se demolează o parte din fosta Cazarma militară şi se pregăteşte un centru cultural

O bucată de clădire din fosta Cazarma militară de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca va fi demolată, iar restul imobilului, clasat ca monument istoric, va fi transformat în centru cultural. Întregul ansamblu se află în stare avansată de degradare, planurile pentru reabilitare bătând pasul pe loc încă din 2017.

În şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare, se va discuta aprobarea "proiect de hotărâre privind demolarea imobilului cu nr. cadastral 293941-C1, situat în municipiul Cluj-Napoca, bd. 21 Decembrie 1989 nr. 106. Proiect din inițiativa primarului". Mai exact, construcţia propusă spre demolare a Paviolion A - cu suprafaţă de 312 mp - casă din cărămidă, acoperită cu ţigle, cu 8 camere şi dependinţe, adiacentă Paviolion B - monument istoric, şi aflată în stare avansată de degradare. 

Restaurarea Pavilionului B - monument istoric - face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca şi îşi propune redarea în folosul comunităţii prin introducerea unor funcţiuni care să corespundă cerinţelor locuitorilor pentru spaţii culturale. Proiectul va fi propus spre finanţare în perioada 2021- 2027 în cadrul domeniilor pentru dezvoltarea localităţilor urbane, turism şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural. 

Amintim că, în 2019, Centrul Cultural Clujean, asociație care continuă implementarea proiectului din dosarul de candidatură orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, dorea transformarea Cazarmei militară de pe Bulevardul 21 Decembrie în centru cultural. Investiția se ridica la 6 milioane de euro. 

Inițial, clădirea monument urma să fie transformată în Centru European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anunțul a fost făcut de CCC în toamna lui 2017. Mai menționăm că, în dosarul de candidatură, pentru realizarea ECCA era preconizat un buget de 12 milioane de euro, fonduri europene şi finanţare locală. 

ECCA ar fi trebuit să fie primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. Urma să fie inaugurat în 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Proiectul nu a primit însă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor. 

Pe terenul din spatele fostei cazărmi, bate pasul pe loc, de ani de zile, şi proiectul pentru sediul Filarmonicii. Ca să obțină banii necesari investiției (40-50 milioane de euro), concesionează un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă. Până la realizarea sediului, pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie funcţionează, din 2016, o parcare cu 299 de locuri. Parcările se află în zona tarifară II. 

Comenteaza