Schimbare în CJ Cluj pe tema Supercom / Cine va reprezenta județul la ședința care poate mări tarifele la gunoi

Schimbare în CJ Cluj pe tema Supercom / Cine va reprezenta județul la ședința care poate mări tarifele la gunoi
| Foto: arhiva

Compania bucureșteană Supercom, cea care va colecta deșeurile la Cluj pentru următorii 10 ani, a solicitat o modificare a tarifelor. Inițial, consilierii județeni au respins proiectul care prevedea mandatarea unui reprezentant al forului administrativ județean să voteze pentru majorarea tarifelor la gunoi.

Proiectul de hotărâre a fost dezbătut și votat, luni dimineață, într-o ședință extraordinară a CJ Cluj. În mod surprinzător, proiectul a fost respins deoarece nu a întrunit numărul de voturi favorabile necesare. Au fost înregistrate doar 17 voturi „pentru”, iar ca acesta să treacă erau nevoie de cel puțin 19.

La 3 zile distanță, joi dimineață, într-o altă ședință extraordinară convocată de forul administrativ județean, proiectul a fost din nou supus dezbaterii și votului. De această dată, proiectul a fost adoptat acumulând 25 de voturi „pentru”. La fel ca luni, consilierii USR au votat împotrivă.

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, cel care a condus ședința în lipsa lui Alin Tișe, a explicat de ce a fost convocată o nouă ședință a forului administrativ județean având același proiect pe ordinea de zi.

Vreau să aduc la cunoștință două argumente pentru care am refăcut ședința trecută privind acest punct de pe ordinea de zi. La ședința trecută a existat un proiect al Executivului care propunea acordarea unui mandat reprezentantului CJ în AGA ADI Eco Metropolitan să voteze în faovarea acestui demers. De asemenea, grupul USR a propus un amendament care spunea să se acorde un mandat în care reprezentantul CJ să voteze împotrivă. Amendamentul a fost respins, după care am supus la vot proiectul în formă inițială, care a căzut și el la vot.

În situația asta, reprezentantul CJ în AGA ADI Eco Metropolitan nu ar fi existat. Nici să voteze împotrivă, nici să voteze pentru. Așadar,, am considerat, și este absolut legal, ca reprezentantul să primească un mandat. De aceea am refăcut această ședință. Totodată, un număr de colegi nu au reușit să voteze data trecută din cauza unor probleme tehnice. Din aceste motive am considerat că este oportun să refacem această ședință”, a afirmat Mînzat.

Potrivit documentației aprobate, reprezentantul de drept al județului Cluj în cadrul AGA ADI Eco Metropolitan va fi Marius Mînzat. De asemenea, edilul Emil Boc a fost mandatat de CL Cluj-Napoca să participe la ședința de vineri, 14 iulie, din partea primăriei municipiului.

Cu cât ar putea crește tarifele la gunoi

Înaintea votului de luni, directorul ADI Eco Metropolitan, Iancu Pintea, a precizat că s-a decis majorarea tarifelor cu aproximativ 15%, mult mai puțin decât a solicitat Supercom.

A fost supusă atenției noastre această cerere a Supercom de modificare a tarifelor. În această cerere noi am constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Consiliului Județean, ai primăriei Cluj-Napoca și doi reprezentanți ai ADI. Am analizat cu atenție toate documentele justificative înaintate de Supercom către noi și din suma totală pe care au cerut-o ei am aprobat undeva cam 20% față de tarifele pe care le-ați aprobat săptămâna trecută prin recalculare și cam 15% față de oferta lor financiară.

Din punctul nostru de vedere, ni se pare că e justificată această majorare de tarif. S-ar putea să nu fie aprobată de către dumneavoastră sau de către UAT-uri. Supercom e îndreptățit să meargă la ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – n.red.), iar acolo ANRSC s-ar putea să nu verifice toate facturile, toate detaliile și să-i aprobe 100%. Există acest risc. Noi, comisia, am hotărât ca 15% e justificat și legal. Am înaintat și un raport de specialitate”, explicase Iancu Pintea.

Amintim, societatea Supercom va ridica gunoaiele menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor.

Comenteaza