Video Scandal pe tema locuinţelor sociale. Viceprimar Cluj: "Cu câte oferte aţi venit la primărie?"/ Activist: "Angajaţi oameni capabili"

Scandal pe tema locuinţelor sociale. Viceprimar Cluj: "Cu câte oferte aţi venit la primărie?"/ Activist: "Angajaţi oameni capabili"
| Foto: Diana Cîmpean

În contextul relansării procedurii de achiziţie pentru locuințe sociale de pe piața liberă, în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 21 noiembrie, au avut loc discuții aprinse între viceprimarul Dan Tarcea și societatea civilă.

Vă redăm, în continuare, câteva dintre schimburile de replici între viceprimar şi locuitori de pe strada Cantonului şi activişti:

Isidor Vereş, locuitor de pe Cantonului: Stau într-o baracă de 3 metri pătraţi cu trei copii, mă mănâncă şobolanii. Lucrez d 20 de ani aici, în Cluj. Mi-am depus dosar la primărie să primesc şi eu casă socială şi mi-au spus că sunt neeligibil pentru o casă socială. De ce? Pentru că lucrez de 20 de ani în ţară şi trăiesc cu şobolanii? Mi se îmbolnăvesc copiii. Sunt zeci de mormane de gunoi acolo şi nu interesează pe nimeni. Ne muşcă şobolanii, ne mănâncă mâncarea de pe masă. Am făcut cerere de audienţă la primarul Emil Boc şi nici măcar nu ne-a primit. Bine că  pe banii noştri faceţi spectacole în centru de 30-40 de mii de euro. De ce nu se fac nişte case sociale?

Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: Domnule Isidor, puteţi să aplicaţi la programele pe care le are primăria. Cum bine ştiţi, oferim ajutor la plata unei chirii şi dumneavoastră, dacă vă încadraţi ca venit la chirie, puteţi merge pe strada Venus. Acolo, colegii mei de la asistenţă socială pot să vă ajute să vă luaţi o chirie şi Primăria municipiului Cluj-Napoca vă subvenţionează o parte din aceasta. Locuinţa socială este dată pentru o perioadă determinată, în care dumneavoastră aveţi nişte probleme şi vă ajută să trece peste anumite momente complicate din viaţă.

Isidor Vereş: De 15 ani stăm acolo şi nu a făcut nimeni nimic. Acum mă puneţi să merg să îmi caut chirie? Cine mă primeşte pe mine în chirie cu trei copii?

Dan Tarcea: Sunt foarte multe persoane. Sunt peste 100 de cereri pentru subvenţie de chirie. Trebuie verificat de ce nu este domnul eligibil, să vedem dacă este vreo greşeală, puteţi să depuneţi şi contestaţie şi vom clarifica. Avem nişte reguli, un regulament care este perfectibil, nu spune nimeni că este regulamentul perfect.

Sunt 350 de cereri declaraţi eligibil, să înţeleg că vă discriminează cineva doar pe dumneavoastră? Legat de deratizare şi dezinsecţii, s-au făcut de nenumărate ori acolo, chiar şi acum, de două săptămâni. Gunoiul de acolo nu îl aduce primarul la dumneaoastră. Facem constant curăţenie acolo, am dus zeci de tone de gunoi din proximitatea dumneavoastră şi probabil că mai sunt.

Urmează să fie 12 locuinţe sociale date în folosinţă, probabil până la finalul anului vor fi finalizate, astfel încât în prima jumătate a anului 2020 să poată fi redistribuite. Am alocat 2 milioane de euro pentru louinţe sociale, prima a fost deja achiziţionată iar termenul următor de depunere a ofertelor este data de 6 decembrie. Avem programe în acestă direcţie, pentru a-i scoate, pe o parte din oameni, din starea de marginalizare socială şi ne preocupă acest aspect.

George Zamfir, activist Căşi Social Acum: Am transmis membrilor consiliului local o suită de recomandări de nenumărate ori, ne-am arătat disponibilitatea pentru discuţii legate de îmbunătăţirea criterilor de acordare a locuinţelor sociale. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat şi acum ne aflăm în situaţia în care a trebuit să acţionăm în judecată.

Aici e vorba doar de voinţă politică. Fiecare consilier are posibilitatea de a înainte un proiect de hotărâre de consiliu local. Ne întrebăm de ce nu s-a întâmplat acest lucru, de ce nu s-au luat în calcul niciun fel de sugestii sau de ce nu s-a deschis o dezbatere. Sperăm să nu trebuiască să ducem o luptă futilă ăn instanţă în continuare, decât să dezbatem liber aici. Ne întrebăm, de ce nu s-a reuşit decât atragerea unei singure oferte pentru achiziţia de locuinţe social şi ce faceţi în această perioadă pentru a informa despre procedura de achiziţie?

Dan Tarcea: Domnule Zamfir, vă întreb pe dumneavoastră cu câte oferte aţi venit dumneavoastră la primărie pentru cumpărare?

G. Zamfir: Domnule viceprimar, vreţi să ne ia DNA-ul că facem instigare la corupţie?

D. Tarcea: Cum să ne ia DNA-ul? Puteaţi veni la primărie cu trei locuinţe de vânzare de pe piaţă şi să le propuneţi.

G. Zamfir: Nu este atribuţia mea să caut oferte.

D. Tarcea: Faceţi ceva concret pentru oamenii ăştia, că doar de la microfon nu ajutaţi.

G. Zamfir: O să îmi cer scuze încă o dată că eu am mutat oamenii pe Cantonului şi e vina şi responsabilitatea mea.

D. Tarcea: Implicaţi-vă alături de comunitate.

G. Zamfir: Extraordinar! Domnule viceprimar, dacă nu aveţi oameni capabili, angajaţi oameni capabili să vă facă treaba. Puneţi  doi-trei poliţişti locali să caute oferte, puneţi asistenţii sociali să caute, puneţi pe cineva de la patrimoniu. Aveţi toate instrumentele la îndemână, trebuie doar să le folosiţi.

94.400 de euro a plătit primăria pentru prima locuință socială

O singură ofertă a fost depusă până la data limită (16 septembrie) pentru procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice, de către Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre un apartament de 4 camere, în suprafață de 79 mp, situat pe Aleea Clăbucet (cartierul Mănăștur).

Proprietarii au cerut 111.250 de euro, dar în urma negocierilor s-a bătut palma pentru 94.400 de euro. Deoarece primăria intenționa să cumpere 32 de astfel de locuințe, cu 1-5 camere, bugetul estimat pentru acest an fiind de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, procedura de depunere de oferte va fi reluată. Consilierii locali au aprobat propunerea.

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Municipalitatea acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an. Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi, dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% proprietate privată și 1,3% proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Comenteaza