Riscă să rămână fără administraţie locală

Riscă să rămână fără administraţie locală
Cetăţenii din Floreşti au toate şansele să rămână fără Consiliu Local. În cazul în care instanţa de Contencios Administrativ va decide că unele hotărâri locale, adoptate de către plen, sunt nelegale, primarul poate demara procedura de dizolvare a deliberativului.

Primarul comunei Floreşti, Horea Şulea, recunoaşte că relaţia sa cu legislativul local este din ce în ce mai proastă şi că nu a identificat încă o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii de criză. Pe moment, el a ales să trimită spre validare bugetul pe 2013 - cu toate că nu şi-l asumă nici acum - ceea ce nu înseamnă că blocajul din administraţia locală Floreşti se va rezolva. A fost atacată deja, în contencios administrativ, una dintre hotărârile prin care s-a prevăzut achiziţia unui imobil privat, şi, cel mai probabil, vor fi contestate şi alte decizii de alocări de fonduri. Cu trei sentinţe de instanţă favorabile, primarul ar putea deschide procedura de dizolvare a Consiliului Local.

Bugetul comunei Floreşti pentru anul 2013 rămâne în forma în care a fost adoptat de Consiliul Local, deşi, primarul Horea Şulea susţine, în continuarea, că nu îşi poate asuma alocările de fonduri care au fost prevăzute de colegii săi. „Chiar dacă nu sunt de acord cu modul în care a fost împărţit acest buget, el va rămâne aşa, în forma în care s-a adoptat, urmând să fie validat de către instituţiile de stat abilitate", a comentat Şulea.

Această decizie nu ar trebui însă interpretată ca un gest de capitulare al primarului, mai cu seamă şi pentru că, o recunoaşte chiar el, nu mai există cale de coabitare cu forul deliberativ. „Este clar că nu e roză situaţia din administraţia locală a Floreştiului, pentru că atâta timp cât nu ne putem înţelege, nu văd cum putem crea proiecte pentru locuitorii comunei noastre. Ca atare, voi vedea ce soluţii sunt", a spus Şulea. Într-o primă etapă, acesta aşteptată decizia instanţei de Contencios Administrativ, în privinţa anulării hotărârii prin care s-a dispus achiziţia unui imobil privat (este vorba despre casa din vecinătatea unor blocuri pentru care există sentinţă de demolare). Cel mai probabil, instanţa va anula această hotărâre, crede Şulea, având în vedere că o astfel de achiziţie nu poate fi făcută fără o licitaţie publică şi nici nu poate acoperi o eventaulă ilegalitate comisă de fostul executiv al administraţiei locală, în momentul în care a eliberat autorizaţia de construire pentru blocurile din vecinătatea casei respective.

În cazul în care instanţa va anula această Hotărâre de Consiliu Local, implicit şi amendamentul prevăzut la proiectul de buget, privind alocarea sumei de aproximativ 90.000 de euro pentru cumpărarea casei, ar trebui să nu mai fie valabil. Ca atare, primarul Horea Şulea nu exclude posibilitatea de a ataca în instanţă şi hotărârea de buget, cu atât mai mult cu cât, aceasta mai cuprinde şi alte amendamente prin care s-au făcut o serie de alocări de fonduri mai puţin justificate. De pildă, s-a plâns primarul, există o prevedere ce vizează alocarea unei sume importante pentru realizarea unui cabinet stomatolgic. Deşi nu a fost identificată o locaţie în sensul acesta, şi nici nu s-a făcut vreun studiu privind oportunitatea unei astfel de investiţii, consilierii PDL au decis că se impune să direcţioneze circa 250.000 de lei pentru înfiinţarea cabinetului stomatologic. Toate Hotărârile de Consiliu, considerate nelegale, pot fi atacate în Contencios Administrativ, apreciază edilul Horea Şulea. În cazul în care acesta obţine minim trei sentinţe favorabile în Contencios Administrativ, are posibilitatea de a iniţia procedura pentru dizolvarea Consiliului Local. „Nu îmi doresc să ajungem atât de departe cu povestea aceasta, însă, pe de altă parte nici nu putem ţine blocată administraţia locală", a comentat primarul Floreştiului.

 

Comenteaza