Risc major pentru centura Clujului. Noi imagini spectaculoase cu lacul de levigat de la Pata Rât FOTO/VIDEO

Risc major pentru centura Clujului. Noi imagini spectaculoase cu lacul de levigat de la Pata Rât FOTO/VIDEO
Activistul civic Szakáts István a publicat o nouă serie de fotografii cu lacul de levigat de la Pata Rât, care a crescut considerabil şi ameninţă centura Vâlcele-Apahida.

Headline-uri noi de la Pata Rât.

"Au apărut crevase - unele de 2.5m adâncime în muntele de gunoi.
Avalanșa de gunoi vine încet peste drum.
Lucrările de consolidare nu se pot face.
Centura va trebui închisă, cel puțin temporar.
Ecologizarea muntelui de gunoi? Putem s-o uităm.

Detalii.

În 2 noiembrie am mers din nou la Marea Neagră a Pata Râtului, să văd cum evoluează lucrurile.În acea zi a apărut și studiul Universității Tehnice despre cauzele alunecării de gunoi, și mai ales, ce e de făcut. Dar ceea ce sună într-un fel pe hârtie, e altfel în realitate.

Anume.
În 2 noiembrie levigatul era la 4m de carosabil.

De la apăsarea dealului de gunoi, șanțul care ar fi putut să conducă levigatul către Apahida s-a ridicat. Nu mai curge nimic de vreo lună de zile, iar astfel levigatul se captează în spatele barajului de pământ și gunoi. La o diferență de nivel de 30cm asta înseamnă încă 50.000 metri cubi de lichid toxic până în decembrie.

O rigolă nu se poate săpa - pentru că Apele Române spun că această cantitate de levigat netratat ajungând în Someș și apoi Tisa ar produce un incident internațional. Se pare că ce e acolo e chiar toxic. Toxic - toxic.

Apele române cer de la CJ o stație de epurare - abia după aia s-ar putea lăsa lichidul în aval. Dar. Dacă Consiliul Județean nu a avut loc unde să pună o stație mică cu osmoză inversă, o stație de epurare nu are unde să pună nici atât.

Deci CJ o să stea și o să dea vina pe Prefect că nu-i mai dă starea de alertă. Dar și dacă ar primi-o: construcția stației de epurare nu are șanse să se temine până în primăvară. Iar ploile vin. Barajul nu se poate găuri nici măcar pe șest, că e incident internațional. Și atunci lichidul o să se tot acumuleze. Asta produce două efecte: odată, patul de argilă pe care stă acum muntele de gunoi devine și mai alunecos. Și pământul amestecat cu gunoi vine și mai tare peste Centură. Deja e la 4m. Am fotografiat mai multe crevase, unele de peste 2.5m adâncime în gunoi.

Doi, sub Centură deja curge levigatul. Și nivelul o să se ridice și mai mult. Cât o să dureze până centura începe să se lase sub greutatea traficului? Acolo trec sute de camioane zilnic.
Expertiza Universității Tehnice cere ridicarea unui zid între gunoi și Centură. Asta înseamnă săpături serioase. În cazul mult-așteptatei Prime Celule a CMID se vorbea de adâncimi de până la 18m.

Dar utilajele nu au unde să stea (excavatoare, mașini de forare, camioane), așa că dacă CJ se apucă vreodată de lucrare, traficul pe Centură va trebui în primă fază cel puțin restricționat, iar după o vreme Centura va trebui cel mai probabil, închisă. Teoretic, temporar. Asta înseamnă o încărcare de trafic și mai mare pe Cluj.

Dar problema e că săpăturile necesare pentru ridicarea acelui zid ar însemna că levigatul scapă în vale. Care e incident internațional. Ca atare Apele Române o să fie atenți la proces și o să insiste pe epurare. Dar CJ nu are unde pune o stație de epurare. Și la o asemenea cantitate nici nu poți da cep la levigat și să-l lași să șiroaie încet, dade nu se observă. E prea mult.

Sumarizând:

Expertiza Universității cere intervenții urgente la Pata Rât.

Intervențiile vizează o zonă foarte sensibilă, barajul de gunoi - care stă pe o mlaștină. Mlaștina se umflă constant de la apăsarea dealului în Centură, iar asta blochează curgerea lichidului toxic în aval. Centura e în pericol, dar lucrările de consolidare nu pot începe înainte de epurarea levigatului.

Stația însă nu va fi construită și pusă în funcțiune. Nu în această iarnă. Iar ploile vin. Lacul o să crească, și riscul de a mai avea avalanșe de gunoi crește. Riscul ca Centura să fie compromisă, e deja semnificativ. Dacă cumva cândva se apucă de lucrări, Centura va trebui închisă. Dacă nu, s-a dus Centura. Deja e pe ducă.

Și încă ceva. Din cauza patului de argilă și a gunoiului care alunecă peste, ecologizarea muntelui de gunoi prin acoperirea acestuia cu pământ e imposibilă. Greutatea ar aduce tot dealul peste Centură. Până nu se face zidul de sprijin - ori aici vorbim de ani - o să ne tot putem făli zilnic cu muntele nostru de gunoi. Iar Clujul se poate redenumi Orașul de sub Poalele Pata Râtului. Sau putem face ceva", a scris activistul civic, care a publicat şi mai multe fotografii, pe care le redăm şi noi ataşate.

Realitatea FM Cluj şi ZIUA de Cluj au anunţat joi, în premieră, ce măsuri de intervenţie recomandă expertiză cerută de Consiliul Judeţean Cluj, în cazul acestei alunecări de gunoi. Printre măsurile prioritare indicate de expertiză se află protecţia centurii Vâlcele-Apahida. Vezi aici detalii:

E gata expertiza în cazul Pata Rât. Printre măsurile prioritare, protejarea centurii Clujului

Comenteaza