Remus Lăpușan: "E foarte important cum ne gândim la tineri și la viitorul lor"

Remus Lăpușan: "E foarte important cum ne gândim la tineri și la viitorul lor"

Candidatul PRO România pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan, a vorbit, într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, despre ncurajarea transportului electric sau feroviar la nivel judeţean şi despre proiectul “Locuințe pentru tineri la prețuri accesibile”.

Ați vorbit despre încurajarea transportului electric sau feroviar la nivel judeţean. Concret, ce puteţi face la acest nivel?

Remus Lăpuşan: E vorba despre modernizarea infrastructurii de transport feroviar și conectarea la magistralele continentale, pentru că este un transport prietenos cu mediul și poate fi extrem de rapid.

În paralel, ne vom ocupa de finalizarea şoselelor de centură ale oraşelor și marilor așezări rurale din judeţ, pentru fluidizarea traficului și scoaterea tranzitului din oraș. Iar apoi, ne putem gândi la dezvoltarea de noi tehnologii în domeniul mijloacelor de transport, la dezvoltarea unei rețele de stații de alimentare pentru vehicule electrice şi la asigurarea unui transport (în comun) ecologic. Există o mulțime de inovații la nivel mondial, de la trenuri de mare viteză pe perne de aer și până la vehicule având propulsie pe hidrogen, iar noi trebuie să analizăm ce idei se potrivesc și la noi.

“Locuințe pentru tineri la prețuri accesibile” este o promisiune care se repetă la fiecare tur de alegeri. Ce “as” aveți în mânecă pentru a reuși să transformați această propunere în realitate?

Remus Lăpuşan: Descentralizarea, chiar dacă are ritmul ei de melc uneori, oferă câteva oportunități privind dezvoltarea unor programe județene pentru acordarea de stimulente, de terenuri sau de resurse naturale (nisip, pietriș, lemn etc) în vederea construcţiei de locuinţe pentru tineri – în mediul rural. E importantă și implementarea unor programe de tip ANL pentru categoriile profesionale solicitate de piața muncii. Si e foarte important cum ne gândim la tineri și la viitorul lor: le punem un acoperiș deasupra capului și gata? Nici gând, aici trebuie să existe și centre județene de mobilitate profesională, care să coreleze informațiile statistice economice cu informațiile furnizate de instituțiile de învățământ și cu direcțiile de dezvoltare de la nivel European, iar apoi să ofere programe de reconversie profesională sau învățare continuă.

Ați criticat ritmul în care se dezvoltă noi parcuri industriale la nivelul județului. Ce intenționați să faceți în această direcție, din fotoliul de președinte al Consiliului Județean Cluj?

Față de alte județe, nu stăm rău. Dar când e loc de mai bine, trebuie să faci pasul. Un handicap e lipsa infrastructurii favorabile cercetării–inovării tehnologice, deci practic ne-ar ajuta mai mult parcurile tehnologice, decât cele industriale, pentru viitorii 10-20 de ani. Beneficiile pe care le-ar aduce la nivelul județului, pe lângă creșterea numărului de investiții adaptate evoluțiilor pieței și sprijinirea mediului de afaceri prin infrastructură, tehnologie, know-how la cele mai înalte standard, ar fi crearea de locuri de muncă – adică aceste beneficii tot către omul simplu trebuie canalizate. Degeaba vrei în administrație, dacă nu te gândești la oameni.

Ce își propune PRO România, din punct de vedere electoral, la Cluj. Care sunt, realist vorbind, ţintele care pot fi atinse?

Candidații noștri vor obține scoruri foarte bune în județ, pentru că au trecut printr-un proces laborios de selecție și validare în interiorul partidului și avem încredere că fiecare îmbină cu succes dorința de a aduce prosperitate în comunitățile din care provin, cu profesionalismul și integritatea.

Vom avea primari de la PRO România, atât în mediul rural, cât și în urban.

Pentru președinția Consiliul Județean, am încredere că voi câștiga încrederea clujenilor, având în vedere că am inițiat proiecte menite să producă o dezvoltare sustenabilă pentru Cluj, că îmi pasă cu sinceritate de Cluj și de clujeni, iar experiența mea de două decenii în politica locală stă mărturie pentru asta.

Pentru Consiliul Județean Cluj, ne așteptăm la minim 8 locuri eligibile, iar pe listă avem colegi integri, buni profesioniști și cu inițiative foarte interesante.

 

Comenteaza