Refațadizarea centrului Clujului. Primăria a reparat 10 imobile

Refațadizarea centrului Clujului. Primăria a reparat 10 imobile
Municipalitatea face lucrări de întreținere la încă două clădiri din centru, după ce a finalizat alte opt.

După ce a mărit cu 500% valoarea impozitului plătit de proprietarii imobilelor neîntreținute din centrul Clujului, Primăria a început intervențiile la clădirile pe care le deține în totalitate sau în parte în zona zero a orașului.

Dacă ați remarcat că una dintre clădirile în oglindă de pe strada Iuliu Maniu este în șantier, este exact din această cauză. Se lucrează în aceste zile pentru înlăturarea elementelor periculoase, la imobilul unde, la parter, funcționează un cunoscut fast-food, dar și pe strada Horea nr. 65. Valoarea estimativă a acestor lucrări se ridică la circa 130.000 lei, susțin reprezentanții municipalității.

Acestea nu sunt singure lucrări angajate de Primărie. Anul acesta au fost finalizate astfel de lucrări la imobile de pe Horea nr. 66, Horea nr. 35, P-ța Gării nr. 2-3, Samuil Micu nr. 2, Memorandumului nr. 11-13, Memorandumului nr. 2, M. Kogălniceanu nr. 7, M. Kogălniceanu nr. 18. Lucrările de intervenție au fost realizate de firmele Canion și Ando Construct, iar valoarea de execuție totală a acestora a fost de aproximativ 200.000 lei. Acolo unde nu este proprietară 100%, municipalitatea urmează să recupereze banii de la co-proprietari.

10

imobile a refațadizat municipalitatea până în prezent, dacă includem aici și clădirile încă neterminate de pe strada Iuliu Maniu nr. 1 și Horea nr. 65.

Urmează să se organizeze licitație pentru contractarea unor lucrări de intervenție la imobilele de pe strada Horea nr. 27 și nr. 16, Piața Unirii nr. 31 și strada Regele Ferdinand nr. 27.

"Sperăm ca proprietarii din centrul istoric al orașului să conștientizeze importanța realizării unor astfel de lucrări, să nu le lase să se deterioreze și să efectueze la rândul lor lucrări de intervenții la clădirile vechi", a spus Iulia Perșa, de la Biroul Mass-Media al Primăriei.

Anul trecut, Primăria clujeană a trimis peste 3.000 de somaţii proprietarilor de imobile care necesită refaţadizare. Potrivit unei hotărâri de consiliu local, cei care nu au trecut la lucrări de întreținere plătesc în 2017 a un impozit majorat cu 500%. Hotărârea îi priveşte şi pe proprietarii de terenuri care nu sunt îngrădite şi curăţate. Aceste măsuri au devenit posibile după intrarea în vigoare a noului cod fiscal.

În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au demarat lucrările de refaţadizare.

 

Comenteaza