News alert Recepția CMID, finalizată! Proiect de peste 200 de milioane lei

Recepția CMID, finalizată! Proiect de peste 200 de milioane lei

Consiliul Județean Cluj a recepționat lucrările ce au vizat edificarea Zonei Tehnice din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, care cuprinde Stația de Sortare și Stația de Tratare Mecano-Biologică, cu infrastructura adiacentă.

„Vorbim, fără teama de a greși, despre un moment istoric, rezolvarea definitivă a problemei deșeurilor în județul Cluj. Am rezolvat cu succes și această ultimă etapă a unui  proiect extrem de complex, acum întreg fluxul de colectare și procesare a deșeurilor este complet. Practic, odată cu darea în funcțiune a celor două stații, întreg procesul de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor devine unul modern și mult mai prietenos cu mediul. Consiliul Județean Cluj și-a îndeplinit toate obligațiile, a parcurs toate etapele necesare, ne mai revine doar rolul de a supraveghea îndeaproape operatorul CMID și societatea care colectează și transportă deșeurile", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Printre obiectivele recepționate se numără hala stației de sortare, hala pentru depozitarea temporară a baloților și cea de rafinare, halele pentru recepția deșeurilor și pretratarea/tratarea mecanică a acestora, platforma de compostare, rezervoarele de apă pentru stingerea incendiului, bazinul de levigat, rezervorul de apă potabilă, stația de epurare a apelor menajere, stația pentru pompele de apă potabilă, bazinul de retenție a apelor pluviale, etc.

De asemenea, au fost recepționate rețelele exterioare din perimetrul Zonei Tehnice, perdeaua vegetală de protecție și amenajarea spațiilor exterioare, precum și utilaje și echipamente mobile și tehnologice aferente Stațiilor de tratare mecano-biologică și sortare.

116 milioane lei Zona Tehnică
105 milioane lei Celula de Depozitare

Zona Tehnică din cadrul CMID Cluj cuprinde:

- Stația de Sortare;
- Stația de Tratare Mecano-Biologică;
- Infrastructura adiacentă.

Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri.

Obiectivele proiectului

Colectarea deșeurilor menajere de la întreaga populație a județului;
Îmbunătățirea logisticii de colectare a deșeurilor la nivelul județului;
Promovarea compostării individuale;
Valorificarea / reciclarea deșeurilor reciclabile colectate separat;
Reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare;
Eliminarea deșeurilor reziduale pe un depozit conform clasa “b”;
Închiderea depozitelor neconforme;
Creșterea conștientizării publice.

Componentele proiectului

Componenta 1 – Colectarea și transportul deșeurilor;
Componenta 2 – Tratarea deșeurilor;
Componenta 3 – Depozitarea deșeurilor;
Componenta 4 – Asistența tehnică și conștientizare publică.
Colectarea și transportul deșeurilor

Împărțirea județului în 4 zone după cum urmează: Zona 1 – Feleacu; Zona 2 – Huedin; Zona 3 – Mihai Viteazu și Zona 4 – Gherla;

Construcția a 3 stații de transfer și achiziția echipamentelor necesare (prescontainere și camioane de transport) în următoarele localități: Gherla, Huedin și Mihai Viteazu;

Achiziția a 7.820 containere de 1,1 mc pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Achiziția a 21.000 unități de compostare individuală a 220 litri; 
                                             
Achiziția containerelor pentru deșeuri speciale (voluminoase și municipale periculoase).

Tratarea Deșeurilor - CMID Cluj Napoca

1 stație de sortare în cadrul CMID Cluj Napoca cu capacitate de 92. 100 tone/an pentru sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat (fracția uscată);

Principalele materiale sortate sunt: hârtia, cartonul, plasticul, sticla și metalele;
1 stație de tratare mecano-biologică în cadrul CMID Cluj Napoca cu capacitate de 206.000 tone/an pentru tratarea și inertizarea fracției umede.

Depozitarea Deșeurilor Cluj

Construirea și operarea unui depozit județean conform clasă “b” amplasare în cadrul CMID Feleacu; Capacitate de depozitare de aproximativ 216.000 tone/an, respectiv 247.600 mc/an.

2 celule de depozitare:
                 - prima celulă – suprafața de 7,7 ha, volum total de deșeuri admis cca 1.350.000 mc și  durata de exploatare de cca 5 ani;
                  - a doua celulă – suprafața de cca 17,9 ha, volum total de deșeuri admis de cca 6.900.000 mc și durata de exploatare de cca 19 ani.

Comenteaza