Rămâne cum am stabilit: după 2 ani de izbelişte, Sala Polivalentă e construită tot de Con-A

Rămâne cum am stabilit: după 2 ani de izbelişte, Sala Polivalentă e construită tot de Con-A
Noul constructor al Sălii Polivalente din Cluj e tot cel vechi: după ce instanţa a anulat licitaţia iniţială, Primăria a organizat o nouă licitaţie şi a stabilit acelaşi constructor. Toate acestea, în vreme ce şantierul a rămas de izbelişte aproape doi ani.

Primăria Cluj-Napoca a desemnat câştigătorul noii licitaţii pentru execuţia sălii multifuncţionale de sport. Contractul se referă la continuarea lucrărilor necesare finalizării proiectului, care a fost stopat de instanţă la 65%. "Finanţarea investiţiei se realizează integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurată din creditul de investiţii contractat de instituţie de la CEC Bank", explică acum Primăria Cluj-Napoca.

La noua licitaţie s-au înscris doi ofertanţi, e vorba de asocierea Strabag SRL cu Strabag AG - cu o valoare de 43.224.020 lei fără TVA inclusiv cheltuieli ''diverse şi neprevăzute'', respectiv asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport - cu oferta de 34.914.326,57 lei fără TVA, la care se adaugă cheltuieli ''diverse şi neprevăzute ''în suma de 1.640.973,34 lei fără TVA, rezultând valoarea totală de 36.555.299,91 lei fără TVA, respectiv 45.328.572 lei cu TVA inclus.

ACI Cluj, firma care a contestat în instanţă licitaţia iniţială şi a obţinut câştig de cauză, nu s-a mai înscris la concurs.

Valoarea estimată în caietul de sarcini a procedurii a fost de 35,1 milioane lei, fără TVA.

"Asocierea Strabag SRL cu Strabag AG a fost declarată inacceptabilă, aşa cum se reiese şi din raportul expertului cooptat, fiind mai mare cu peste 23% decât valoarea estimată a procedurii, aceasta s-a impus a fi respinsă ca inacceptabilă - din punct de vedere al propunerii financiare", explică Primăria de ce a ales să continue lucrările tot cu Con-A. Termenul de realizare al proiectului este de opt luni.

Regimul de înălţime al Sălii Polivalente va fi de 1S+P+3E. Sala va avea peste 7000 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pentru cel puţin 446 de maşini.

"Sala va fi construită la standarde internaţionale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale şi care să asigure organizarea unei mari varietăţi de competiţii sportive şi activităţi", spune municipalitatea.

Amintim, sala polivalentă a fost construită doar pe jumătate de firma care a câştigat licitaţia în timpul mandatului fostului primar Sorin Apostu, Con-A Sibiu. Firma care s-a clasat pe locul secund în licitaţie, ACI Cluj, a contestat concursul în instanţă şi a obţinut irevocabil reluarea licitaţiei, cel puţin pentru lucrările ce nu au fost încă executate. Con-A a părăsit şantierul şi a lăsat aici doar un paznic. Instanţa a apreciat că preţul oferit de firma din Sibiu a fost mult sub cel real. Potrivit evaluării efectuate de experţi, costul unitar mediu de execuţie a unui loc în sala polivalentă ar trebui să se ridice la suma de 13.600 de lei, pe când oferta CON-A era de 7.200 de lei. "Au apreciat experţii că acest cost este comparabil cu cel al construirii parkingului etajat din cartierul Mărăşti, practic este egal cu cel al unei hale industriale, fără nici un fel de finisaj şi dotări superioare, preţul ofertat fiind de câteva ori mai mic faţă de orice altă sală polivalentă construită în România, afirmaţia fiind valabilă şi pentru cel puţin alte opt săli polivalente construite în Europa Centrală şi de Est", se arată în motivarea Tribunalului Cluj.

Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor a avut loc în 19 noiembrie 2010, pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), când au fost înregistrate trei oferte - Con-A, Dapora cu 88,2 milioane de lei şi Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii (ACI), cu 91,87 milioane de lei. Nici una dintre cele trei oferte nu include taxa pe valoare adăugată (TVA), de 24%, în schimb toate cele trei oferte au avut acelaşi termen de finalizare, 36 de luni calendaristice.

Conform proiectului, sala multifuncţională va avea o capacitate de 7.109 locuri, un parking pe două nivele, precum şi spaţii anexe necesare, de la spaţii de alimentaţie publică, la cele exterioare de detentă. În privinţa clădirii, aceasta va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor.

 

Vezi aici toate ştirile despre lucrările la Sala Polivalentă

Etichete
Comenteaza