Primăria vrea să construiască un drum nou. Primul pas: un pod peste Someş

Primăria vrea să construiască un drum nou. Primul pas: un pod peste Someş
Municipalitatea este decisă să construiască un drum nou. O parte din acesta va folosi, totuşi, străzi existente.

În contextul problemelor de trafic cu care se confruntă Clujul, la primărie există un proiect pentru un drum nou, al cărui rol ar urma să fie acela de a lega gara de aeroport. Acesta a fost preluat din planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) şi este prevăzut cu două benzi pe sens. PMUD a inclus drumul adiacent căii ferate în toate scenariile propuse municipalităţii. Conform calculelor celor care au elaborate planul, drumul ar trebui să aibă 4,6 kilometri, iar costul ar fi de 73,6 milioane de euro.

Detalii suplimentare ne-a oferit viceprimarul Dan Tarcea. "Avem în vedere un drum cu două benzi pe sens, de o parte şi de alta a căii ferate, care apare în PMUD şi în PUG (planul urbanistic general n.r.). În prima fază, dorim să realizăm legătura gară - podul IRA. Culoarul conţine şi străzi existente, care urmează să fie lărgite, cum sunt Căii Ferate, Răsăritului sau Câmpul Pâinii. PMUD prevede construirea a două poduri rutiere peste Someş, de o parte şi de alta a podului feroviar, dar noi credem că este suficient unul singur. Drumul va intersecta pe unele porţiuni zona protejată a căii ferate. Există un aviz de la CFR pe PUG, dar va fi nevoie să mai avem discuţii cu conducerea companiei", a spus Tarcea.

În PMUD se spune că acest drum ar trebui realizat până în 2030, dar municipalitatea este grăbită. "La anul vom comanda studiul de fezabilitate. Prima dată vom face podul: sper să reuşim în 2017 să licităm atât proiectul tehnic, cât şi execuţia podului", a subliniat Dan Tarcea.

În PMUD este prevăzut şi un drum adiacent căii ferate la vest de gară, evaluat la 33,72 milioane de euro. Drumul ar urma să aibă 2,81 km, cu două benzi pe sens, cu intersecţii denivelate, inclusiv a unui pasaj peste calea ferată, între zona Tetarom I și str. Decebal.

 

Comenteaza