Primăria lansează proiectul “Mâncare á la Cluj”
- Scris de Luminita Silea
- 10 Feb 2011, 23:23
- Administraţie
- Ascultă știrea

DISTRIBUIE
Municipalitatea, nutriţioniştii şi bucătarul Adrian Hădean lucrează la un site care îi va învăţa pe clujeni cum să-şi hrănească sănătos copiii.
Administraţia municipală a făct publice ieri datele controalelor privind alimentaţia din grădiniţele şi creşele clujene. Acţiunile se vor extinde şi la unităţile şcolare cu internate şi cantine. În paralel, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, împreună cu bucătarul Adrian Hădean şi echipa profesorului Nicolae Hâncu de la Centrul de Diabet, pregătesc lansarea unui website cu meniuri sănătoase pentru copii şi adolescenţi. Site-ul s-ar putea numi “Mâncare á la Cluj” - mancarealacluj.ro.
Campania lansată de primărie anul trecut pentru verificarea calităţii alimentaţiei din grădiniţele şi creşele publice are concluzii satisfăcătoare. Au fost controlate 46 de grădiniţe şi 8 creşe şi s-au urmărit atât condiţiile de igienă, implicarea personalului, dacă alimentele sunt diversificate, cât şi dacă numărul caloriilor este adaptat vârstei copiilor. “În câteva unităţi s-au constatat deficienţe privind lipsa mănuşilor sau diversitatea alimentară. În puţine cazuri lipseau fructele din meniu”, a explicat ieri primarul Sorin Apostu.
Nutriţionistul Nicolae Hâncu de la Centrul de Diabet Cluj, care a participat la verificări, a afirmat că nu îşi aduce aminte de vreun meniu descoperit în vreo unitate şcolară care să nu-i fie pe plac din punct de vedere al alimentelor. În câteva situaţii, copiii primeau lactate cu mai multe grăsimi sau iaurturi cu fructe şi prăjituri sau alte dulciuri cu aditivi. “Chiar dacă aceste controale n-au fost anunţate, «telefonul fără fir» a funcţionat. Îmi amintesc că la prima vizită la o grădiniţă am întrebat de ce nu se lucrează cu mănuşi. După aceea, la alte unităţi până şi bucătăreasa avea mănuşi. În general, personalul şi-a arătat disponibilitatea să asigure o alimentaţie sănătoasă. Chiar se fac eforturi pentru încurajarea consumului de peşte printre preşcolari”, a menţionat Hâncu. Acesta a adăugat că în scurt timp va fi gata şi ghidul care promovează alimentaţia sănătoasă pentru copii. Inspectorul-şef Anca Hodorogea a spus că acţiunile de verificare vor fi extinse şi la unităţile şcolare cu cantine şi internat.
Edilul Sorin Apostu a subliniat că, având în vedere că acţiunea din grădiniţe şi creşe a avut efecte bune, în scurt timp va fi lansat un site care să încurajeze alimentaţia sănătoasă printre preşcolari şi adolescenţi. De partea proiectului a fost atras şi un blogger bucătar, Adrian Hădean, care va încerca să compună meniuri ieftine şi sănătoase pentru copii. “În două săptămâni va fi activ site-ul, iar într-o lună vor fi postate primele meniuri sănătoase. Pe site va fi disponibil ghidul de alimentaţie sănătoasă, dar şi o secţiune interactivă pentru părinţi. Adrian Hădean va adapta alimentaţia sănătoasă la costuri, adică 7 lei pe zi per copil”, a menţionat Apostu.
Adrian Hădean a declarat că are experienţă în compunerea de reţete conform anumitor cerinţe şi a apreciat că ceea ce se încearcă la Cluj în privinţa alimentaţiei sănătoase este un lucru mare. “Va fi greu, dar am convingerea că mă voi descurca. După elaborarea meniurilor, voi lucra cu bucătăresele din creşe şi grădiniţe”, a precizat Hădean.
Campania lansată de primărie anul trecut pentru verificarea calităţii alimentaţiei din grădiniţele şi creşele publice are concluzii satisfăcătoare. Au fost controlate 46 de grădiniţe şi 8 creşe şi s-au urmărit atât condiţiile de igienă, implicarea personalului, dacă alimentele sunt diversificate, cât şi dacă numărul caloriilor este adaptat vârstei copiilor. “În câteva unităţi s-au constatat deficienţe privind lipsa mănuşilor sau diversitatea alimentară. În puţine cazuri lipseau fructele din meniu”, a explicat ieri primarul Sorin Apostu.
Nutriţionistul Nicolae Hâncu de la Centrul de Diabet Cluj, care a participat la verificări, a afirmat că nu îşi aduce aminte de vreun meniu descoperit în vreo unitate şcolară care să nu-i fie pe plac din punct de vedere al alimentelor. În câteva situaţii, copiii primeau lactate cu mai multe grăsimi sau iaurturi cu fructe şi prăjituri sau alte dulciuri cu aditivi. “Chiar dacă aceste controale n-au fost anunţate, «telefonul fără fir» a funcţionat. Îmi amintesc că la prima vizită la o grădiniţă am întrebat de ce nu se lucrează cu mănuşi. După aceea, la alte unităţi până şi bucătăreasa avea mănuşi. În general, personalul şi-a arătat disponibilitatea să asigure o alimentaţie sănătoasă. Chiar se fac eforturi pentru încurajarea consumului de peşte printre preşcolari”, a menţionat Hâncu. Acesta a adăugat că în scurt timp va fi gata şi ghidul care promovează alimentaţia sănătoasă pentru copii. Inspectorul-şef Anca Hodorogea a spus că acţiunile de verificare vor fi extinse şi la unităţile şcolare cu cantine şi internat.
Edilul Sorin Apostu a subliniat că, având în vedere că acţiunea din grădiniţe şi creşe a avut efecte bune, în scurt timp va fi lansat un site care să încurajeze alimentaţia sănătoasă printre preşcolari şi adolescenţi. De partea proiectului a fost atras şi un blogger bucătar, Adrian Hădean, care va încerca să compună meniuri ieftine şi sănătoase pentru copii. “În două săptămâni va fi activ site-ul, iar într-o lună vor fi postate primele meniuri sănătoase. Pe site va fi disponibil ghidul de alimentaţie sănătoasă, dar şi o secţiune interactivă pentru părinţi. Adrian Hădean va adapta alimentaţia sănătoasă la costuri, adică 7 lei pe zi per copil”, a menţionat Apostu.
Adrian Hădean a declarat că are experienţă în compunerea de reţete conform anumitor cerinţe şi a apreciat că ceea ce se încearcă la Cluj în privinţa alimentaţiei sănătoase este un lucru mare. “Va fi greu, dar am convingerea că mă voi descurca. După elaborarea meniurilor, voi lucra cu bucătăresele din creşe şi grădiniţe”, a precizat Hădean.
DISTRIBUIE
Comenteaza