Primăria cumpără două locuinţe pentru modernizarea unei clădiri de patrimoniu

Primăria cumpără două locuinţe pentru modernizarea unei clădiri de patrimoniu
Turnul Pompierilor va fi reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România. Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie şi a fost semnat de Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu. Cei doi au propus inclusiv modernizarea altor două clădiri de pe strada Tipografiei, pe care acum Primăria doreşte să le cumpere.

Studiile de fezabilitate pentru Turnul Pompierilor şi reabilitarea străzii Tipografiei sunt gata, iar consilierii locali sunt chemaţi să aprobe marţi indicatorii tehnico-economici pentru aceste două obieczive de investiţii. După votul din Consiliul Local, se poate trece la licitaţia lucrărilor de execuţie.

Sunt două proiecte de hotărâri de consiliu local interconectate pe ordinea de zi. Una se referă la modernizarea Turnului Pompierilor, cealaltă la strada Tipografiei, unde este situat turnul. Primăria şi Ordinul Arhitecţilor au realizat un concurs de soluţii pentru Turnul Pompierilor, câştigat de arhitecţii Vlad Sebastian Rusu şi Silviu Olănescu.

Vechea clădire din centrul Clujului ar urma să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patromoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade. Interesant este că Primăria doreşte să cumpere cele două case din dreapta şi stânga Turnului Pompierilor. Acestea au fost evaluate la 210.000 euro plus TVA.

În total, reabilitarea clădirii ar urma să coste 10.293.694 lei, iar durata de execuţie a fost stabilită la doi ani.

Strada Tipografiei ar urma să fie complet modernizată. Aceasta va fi prevăzută cu pavele şi dale de granit, cu capace de canal camuflate şi cu arbori ce grilaj de protecţie prevăzuţi fiecare cu câte un proiector. Costurile cu strada sunt de 1.156.833 lei fără TVA.

Turnul Pompierilor a fost construit în 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului". Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului. Această poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

 

Comenteaza