Primăria concediază peste 600 de persoane UPDATE

Primăria concediază peste 600 de persoane UPDATE
Primăria a reziliat contractele celor peste 600 de persoane care munceau ca asistenţi ai persoanelor vârstnice.

Primăria clujeană a decis să rezilieze de la începutul lunii august contractele de muncă ale asistenţilor persoanelor cu handicap, potrivit deputatului Mircia Giurgiu. Această decizie ar face parte din politica de reducere a cheltuielilor elaborată de Primărie.

Giurgiu a trimis o scrisoare deschisă primarului Sorin Apostu, în care îl roagă să revină asupra deciziei.

"Situaţia la care s-a ajuns, respectiv persoanele cu handicap grav să fie să fie lăsa fără niciun sprijin, ar trebui să fie soluţia extremă la care să nu se apeleze niciodată. Cum putem să le explicăm acelor oameni năpăstuiţi şi care nu se pot mişca, nu se pot deplasa pentru a-şi cumpăra hrana şi medicamentele necesare tratamentului că ei sunt primii vizaţi în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor primăriei?! Asemenea persoane, în orice condiţii de austeriate, ar trebui să fie beneficiarii ajutorului minim pe care societatea ar putea să-l acorde, acela de a avea un însoţitor care să-i îngrijească cel puţin 8 ore pe zi, dacă nu 24 de ore", scrie Giurgiu în scrisoarea sa.

Găsiţi alături scrisoarea deschisă a lui Mircia Giurgiu.

Giurgiu este însă contrazis de preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj. "Imediat ce am citit comunicatul domnului Giurgiu am încercat să mă informez, pentru că o asemenea măsură luată de primar ar fi fost de domeniul penalului. Am aflat că nu le-a reziliat contractele asistenţilor persoanelor cu handicap, ci asistenţilor persoanelor vârstnice. Legea 17/2000 spune că autoritatea locală poate să dea un sprijin persoanelor vârstnice, în baza unei recomandări a unui geriatru. Oricum, măsura lui Apostu este odioasă. El ar fi trebuit să informeze Consiliul Local în legătură cu această decizie, dar nu a făcut-o", a spus Jorj.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, a confirmat că vor fi reziliate contractele însoţitorilor vârstnicilor şi a explicat care sunt raţiunile care stau a baza acestei decizii. "Asistenţii persoanelor cu handicap au rămas angajate şi se mai fac angajări în continuare, acolo unde se justifică. În ceea ce priveşte însoţitorii persoanelor vârstnice, s-au făcut anchete şi am constatat că mulţi nu îşi făceau treaba. Unii aveau în îngrijire bunici, unchi sau mătuşi şi nu se ocupau de ei, iar, în plus, nu erau calificaţi să le acorde asistenţă. Noi încercăm să încurajăm ca vârstnicii să apeleze la asociaţiile care au ca obiect de activitate îngrijirea bătrânilor şi pe care Primăria le finanţează. Credem că ideea 'om la om' nu este eficientă şi ne dorim crearea unui sistem în care 20-30 de asistenţi calificaţi să poată avea grijă de câteva zeci de oameni bătrâni", a spus Buzatu.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei a mai precizat că fiecare însoţitor încasa în jur de 600 de lei pe lună.

 

Comenteaza