Primăria Cluj-Napoca se pregătește să EVITE o criză a gunoaielor. Boc: "Suflăm în iaurt"

Primăria Cluj-Napoca se pregătește să EVITE o criză a gunoaielor. Boc: "Suflăm în iaurt"

Consilierii locali au adoptat, cu 25 de voturi pentru și o abținere, proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui act adițional la Documentul de poziție privind modul de implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj” (ACORD), încheiat de membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj, la data de 28.07.2010. 

"Vorbim despre pregăirea unei licitații, în cazul în care Eco Metropolitan nu termină la timp licitația pe care o are în desfășurare. Noi avem contract pentru salubritate până în octombrie, care se mai poate prelungi până în 10 ianuarie 2023. După această dată, noi nu mai putem ridica legal niciun gunoi. Prin ce adoptăm astăzi ne permitem, ca într-o astfel de situație, să lansăm o procedură de licitație, cu caracter temporar, până ce se termină cea de la Eco Metropolitan. Suflăm în iaurt, lucrăm din timp ca să nu avem probleme. Poate nu va fi nevoie", a punctat edilul Emil Boc. 

Gunoaile trec la județ, dar licitația este contestată

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan Cluj (ADI) organizează licitația pentru operatorul care strânge gunoaiele din Cluj-Napoca și din județ. Când se termină licitația, acest serviciu nu va mai fi sub autoritatea Primăriei Cluj-Napoca. Tot atunci, ADI va comunica și noile prețuri. 

Așadar, licitația pentru delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor municipale, pe Lotul 1 care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune, încă le dă bătăi de cap celor din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj. Supercom trebuia să fie câștigătoarea, neașteptându-se că Brantner, principalul competitor care a fost descalificat în etapa de verificare a ofertelor tehnice, se va întoarce în joc în urma soluționării contestațiilor.  

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj a publicat, la sfârșitul anului 2019, procedura de  atribuire, prin licitaţie deschisă, a contractului având ca obiect „Delegarea prin concesiune a gestiunii  unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în judeţul Cluj, respectiv de colectare şi  transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum şi operarea şi  administrarea staţiilor de transfer”, cu o valoare totală estimată de 820.915.345,22 RON,  plus TVA. Contractul a fost împărțit în 3 loturi (Lot 1: Zona 1 Cluj și Zona 2 Huedin; Lot 2: Zona 3 Mihai Viteazu; Lot 3: Zona 4 Gherla). Până la acest moment, Supercom a pus mâna pe loturile 2  și 3, fiind singurul participant înscris.  Dacă pentru loturile amintite nu a putut fi vorba de concurență, pentru  obținerea contractului aferent Lotului 1 (Cluj-Napoca şi Huedin), au depus oferte Supercom S.A.; Rosal Grup  S.A.; Asocierea Compania de Salubritate Brantner Vereş S.A. – Brantner Servicii Ecologice S.R.L.; Asocierea Polaris Mediu S.R.L. – Polaris M. Holding S.R.L. 

Noile prețuri pentru salubritate

Amintim că, în iunie 2022, au fost aprobate noile tarife pentru activitatea de salubrizare menajeră pe raza municipiului Cluj-Napoca. Ultima majorare de preț a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Precolectare, colectare și transport al deșeurilor municipale reziduale sortate: 

15,16 lei/persoană față de 9,88 lei/persoană cât e în prezent
74,29 lei/metrul cub persoane fizice față de 48,58 lei/metrul cub cât plătește o persoană în prezent
127,02 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 61,82 lei/metrul cub în prezent

Colectarea, transportul, depozitarea și valorificarea deșeurilor voluminoase de mobilier:

32,93 lei/metrul cub pentru persoanele fizice față de 17,26 lei/metrul cub costul în prezent
53,01 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 30,65 lei/metrul cub cât plătesc în prezent agenții economici/instituțiile publice

Colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolări:

38,92 lei/metrul cub persoane fizice față de 31,01 lei/metrul cub costul în prezent
56,26 lei/metrul cub agenți economici/instituții publice față de 45,08 lei/metrul cub în prezent 

Comenteaza