Primăria Cluj Napoca a reluat licitația pentru metrou. Până când pot fi depuse oferte

Primăria Cluj Napoca a reluat licitația pentru metrou. Până când pot fi depuse oferte

Primăria Cluj-Napoca a reluat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou și a păstrat termenul de 28 octombrie 2022 pentru depunerea ofertelor din partea firmelor interesate de acest proiect. Valoarea totală a investiției este de 9.064.456.067 lei.

Executivul a adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Tren metropolitan Gilău - Floreşti - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonţida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”. Obiectivul de investiţii prevede construirea unei linii de metrou uşor cu o lungime 21.03 km, cu 19 staţii subterane şi 1 depou suprateran. Amplasamentul este în judeţul Cluj, Municipiul Cluj-Napoca şi Comuna Floreşti.

Prin actul normativ, Executivul reaprobă indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, conform OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca şi UAT Comuna Floreşti. Proiectul de investiţii este cuprins în cadrul Componentei 4 (Transport sustenabil) din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - I4. Dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în Cluj-Napoca.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de aproximativ 13,7 miliarde de lei, mai indică sursa citată.

 Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează potrivit art. 13 alin. (1) lit. a) şi art. 24 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, titlul 61 „Proiecte cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, de la bugetul de stat în condiţiile stabilite conform legii, de la bugetul local, precum şi din alte surse legal constituite.

Licitația fusese suspendată, în luna august 2022, după ce Primăria a primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată, adică peste 6,6 miliarde lei fără TVA.

Amintim că, licitația pentru construirea metroului clujean a fost lansată în luna martie 2022, iar termenul limită inițial pentru primirea ofertelor era 9 mai 2022. Ulterior, termenul a fost decalat pentru final de iunie, iar apoi 22 agust 2022.  Contractul metroului avea o valoare de 6,66 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și se întindea pe opt ani. Proiectul mizează pe o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR și este asumat de Guvernul României. La evaluarea ofertelor, prețul (componenta financiară) va conta în proporție de 55%, restul urmând a fi acordat pentru propunerea tehnică. Ofertantul trebuie să dovedească o medie a cifrei de afaceri generală pentru ultimele trei exerciții financiare încheiate, respectiv 2019, 2020, 2021, de cel puțin 7.000.000.000 de lei sau echivalent valută.

Comenteaza