Primăria Cluj începe achiziția de locuințe sociale, dar sub prețul pieței. Ofertele peste 1.400 euro/mp, respinse (CONDIȚII)

Primăria Cluj începe achiziția de locuințe sociale, dar sub prețul pieței. Ofertele peste 1.400 euro/mp, respinse (CONDIȚII)

Primăria Cluj-Napoca a lansat miercuri, 14 august, procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice. Bugetul estimat pentru acest an este de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro. 

"Este vorba despre o nouă alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, raportat la numărul de cereri de locuințe sociale (apartamente cu 1, 2 și 3 camere), cu destinația de locuințe sociale. Municipalitatea clujeană acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an.

În acest fel, prin achiziționarea de locuințe disparate, se evită situația creării unor blocuri sau cartiere întregi de locuinţe sociale dedicate în exclusivitate grupurilor vulnerabile, care sunt expuse riscului stigmatizării şi segregării sociale", transmite municipalitatea clujeană. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească ofertele 

Conform procedurii, la acest demers "poate participa orice persoană fizică sau juridică care doreşte să înstrăineze o clădire, care satisface cerinţele cuprinse în documentaţia pentru achiziţie imobil şi care deţine un titlu de proprietate valabil asupra acesteia". 

  • Propunerea financiară se face în lei/mp util și va cuprinde prețul final de tranzacționare (cu toate taxele incluse, mai puțin taxele notariale). Ajudecarea se va face la prețul cel mai scăzut. Nu se consideră admisibile ofertele care depășesc prețul de 6.636 lei/mp util (echivalentul a 1.404 euro), calculat la cursul euro afișat de Banca Națională a României, din ziua publicării anunțului și cele care nu îndeplinesc cerințele tehnice. 
  • Data limită de depunere a ofertelor este de 16 septembrie, ora 10:00. Orice ofertă primită după termenul limită de depunere a ofertelor menţionat anterior sau la o altă adresă decât cea indicată (Registratura Primăriei Cluj-Napoca, str. Moţilor nr. 5) nu va fi evaluată de achizitor, fiind păstrată la sediul acesteia, nedeschisă.
  • Comisia de evaluare și negociere va trece la etapa de negociere a prețului în lei/ mp util cu ofertantul care a obținut cel mai mare punctaj în urma evaluării, în funcție de caracteristicile concrete ale imobilului și de modul în care acesta este în măsură să satisfacă cerințele achizitorului. Scopul negocierii este acela de a asigura o utilizare optimă a fondurilor publice ce stau la baza prezentei achiziții.
  • Plata către ofertantul declarat câștigător se va face prin virament.

Primăria Cluj cumpără locuințe sociale de 2 milioane euro. Nu se acceptă ofertele peste 1.404 €/mp util (CONDIȚII)

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% în proprietate privată și 1,3% în proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Stocul a inclus „174 locuinţe construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), 1.368 locuinţe sociale și din fondul locativ de stat, ocupate în proporţie de 100%, și 12 locuinţe de necesitate.” "În ceea ce privește alocarea de locuințe sociale, învederăm faptul că anual se acordă în medie de 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an", se arată în procedura de achiziție. 

Primăria oferă subvenții la chirie 

O altă măsură luată de Primăria Cluj-Napoca ca alternativă la numărul redus de locuinţe sociale la nivelul municipiului, a fost cea de acordare de subvenţii pentru chirie persoanelor/familiilor care se află în risc de marginalizare.

Așadar, municipalitatea subvenționează parţial sau integral chiria victimelor violenţei domestice şi persoanelor cu venituri mici, cu sume cuprinse între 900 şi 1.400 de lei pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire de 24 de luni. 

Subvenţia la chirie este acordată victimelor violenţei în familie care au un venit de până la 1.500 de lei pe membru de familie şi persoanelor cu venituri mici care au un venit de până la 738 de lei pe membru de familie, cu condiţia să nu fi avut proprietăţi în ultimii 10 ani.

Boc cere guvernului PSD locuințe ANL 

Primarul Emil Boc solicită guvernului Viorica Dăncilă să reia construcția de locuințe ANL în oraș, după mai bine de 10 ani. El oferă terenul de pe Valea Gârbăului. Proiectul a fost lansat încă din 2010, de către Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Acolo urmau să fie construite 23.000 de apartamente. La acea vreme, proiectul a fost evaluat la 69 de milioane de euro. "Încă nu am primit niciun răspuns", a punctat edilul. 

ONG: "E nevoie de strategie pe 10 ani"

O asociație care se ocupă de problema locuirii persoanelor marginalizate din Cluj-Napoca salută inițiativa municipalității de a cumpăra locuințe sociale, însă arată că este nevoie de elaborarea unei strategii pe 10 ani, precum și de planuri anuale și alocări bugetare adecvate. De asemenea, arată că ar fi nevoie de achiziționarea a 400 de astfel de locuințe pe an. Mai multe detalii, AICI!

Prețurile Clujului imobiliar

În Cluj-Napoca, aşteptările proprietarilor de apartamente au crescut cu 1,1% în iulie 2019, de la 1.589 la 1.606 euro / mp util. De menţionat este că ultima valoare este cu 6,3% mai mare decât cea valabilă în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.511 euro pe metru pătrat – aceasta fiind cea mai mare diferenţă anuală de preţ dintre cele şase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro. Creşteri au fost consemnate pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.595 la 1.610 euro / mp), iar cele noi cu 1,1% (de la 1.584 la 1.602 euro / mp).

Detalii cu privire la condițiile de participare a ofertanților la procedura de cumpărare de locuințe sociale, AICI! 

Comenteaza