Primăria caută "iarba fiarelor" pentru Turnul Pompierilor

Primăria caută
Administraţia a iniţiat demersuri pentru a readuce la viaţă unul din turnurile Clujului păstrate din perioada medievală.

După ce a revitalizat Turnul Croitorilor şi cazinoul din parcul central transformându-le în spaţii expoziţionale şi pentru evenimente, Primăria se va ocupa şi de Turnul Pompierilor. Liderul consilierilor PDL, Radu Moisin a salutat lista de investiţii a municipalităţii şi faptul că în bugetul de anul acesta au fost nominalizaţi bani pentru iniţierea demersurilor de reabilitare a respectivei clădiri, în prezent în proprietate Primăriei Cluj-Napoca.

Turnul Pompierilor, situat pe strada Tipografiei, datează încă din 1574, fiind parte din fortăreaţa de apărare a cetăţii oraşului. Imobilul se numără printre puţinele obiective care s-au păstrat din perioada medievală a Clujului. În prezent, acest monument istoric se află într-o avansată stare de degradare, chiar dacă la preluarea sa de către Primărie, acum doi ani, instituţia s-a angajat să-l reintegreze în circuitul social-cultural al oraşului.

În 2011, Primăria cauta o temă pentru transformare - fie muzeu, fie centru de cultură urbană sau expoziţional, aşa cum este Turnul Croitorilor, fie un obiectiv multifuncţional, adică un fel de muzeul care îşi schimbă «faţa» periodic, în funcţie de exponate sau de evenimentele promovate. Pentru 2012 era chiar anunţat că se vor investi fonduri de la bugetul local pentru reabilitarea edificiului. În 2012, optica era alta: se căutau oportunităţi europene de finanţare pentru demararea lucrărilor de modernizare, pe următorul ciclu de finanţare 2014-2020. "Pe lista obiectivelor de investiţii din acest an sunt prinse fonduri pentru integrarea în circuitul cultural al oraşului a Turnului Pompierilor, ceea ce este foarte important, mai ales că Primăria a reuşit deja să pună în valoare alte clădiri precum Turnul Croitorilor", a declarat recent liderul consilierilor PDL Radu Moisin.

Reprezentanţii Biroului Mass media al Primăriei au menţionat că fondurile prinse în bugetul pe anul acesta vor fi utilizate pentru studiile premergătoare reabilitării propriu-zise a obiectivului. În cazul obiectivului, pe lista de investiţii din proiectul de buget pe 2013, sunt nominalizaţi 100.000 de lei cu destinaţia studiu de fezabilitate, proiect tehnic expertiză restaurare şi reabilitare. Primarul Clujului declara încă de anul trecut că administraţia are în vedere revitalizarea Turnului Pompierilor, însă menţiona că resursele bugetare sunt insuficiente pentru ca instituţia să facă totul peste noapte.

Cădirea Casinoului din parcul central a fost reabilitată cu bani europeni. După ce în mai 2012 a fost dată în folosinţă, a găzduit peste 55 de evenimente publice, din care aproximativ 90% reprezintă evenimente culturale, potrivit datelor furnizate de Primărie. "La aceste evenimente au participat aproximativ 24.000 de oameni. La Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor (obiectiv reabilitat cu fonduri publice şi deschis în mai 2009 - n.red.) s-au desfăşurat în 2012 peste 92 de evenimente: expoziţii de artă plastică, expoziţii de fotografie, proiecte ale asociaţiilor nonguvernamentale cu tematică diversă - voluntariat, fonduri europene, incluziune socială, expoziţii multimedia, conferinţe, dezbateri, simpozioane, lansări de carte, concerte. În mai, în decursul Nopţii Europene a Muzelor s-a înregistrat un număt record de vizitatori, peste 2.700", a informat Biroul Mass media al Primăriei. Aceştia au raportat un număt similar de vizitatori şi în cazul Turnului Croitorilor. Pentru evenimentele culturale şi cele în parteneriat cu Primăria, instituţia nu percepe taxe pentru utilizarea respectivelor clădiri.

 

Comenteaza