Video Prețul majorat pentru centura metropolitană a Clujului, aprobat în Consiliul Local

Prețul majorat pentru centura metropolitană a Clujului, aprobat în Consiliul Local

Municipalitatea a relansat licitația pentru tronosul 2 al centurii metropolitane. Prețul contractului a crescut cu 147 milioane de euro, actualizarea fiind votată în Consiliu Local. 

Consilierii locali au aprobat, vineri, 16 iunie 2023, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Drum transregio Feleac TR35 – Etapa I Centura metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”, aprobați și eșalonați în Faza I și Faza II, prin Hotărârea de Guvern nr. 1315/2022. 

Totuși, înaintea votului, în deschiderea ședinței de Consiliu Local, a avut loc un schimb de replici între primarul Emil Boc și consilierii USR. Cei din urmă au subliniat, citându-ul pe Silviu Tegzeșiu, reprezentant al echipei de proiectare a centurii, că s-a confirmat că a fost o problemă cu atractivitatea proiectului, așa cum a fost el licitat inițial.

"Cu toate aceste erori de organizare, dacă proiectul ar fi fost în PNRR, banii erau deja pierduți. Dacă acest proiect era finanțabil prin PNRR, ar fi fost în PNRR pentru că la vremea aceea PNL avea prim-ministrul, pe dl Florin Câțu¨, a declarat Adriana Cristian. Și Călin Groza a făcut un apel la Emil Boc: ¨Domnule primar, clujenii stau tot mai mult în trafic, și așteaptă realizarea Centurii și a drumurilor de legătură cât mai curând! Întârzierea Centurii generează și o dezvoltare întârziată a Clujului cum ar fi cartierul Borhanci sau modernizarea unor străzi importante!". 

Primarul Boc a replicat: "Lupul strigă lupul. Domnul deputat Moisin a prezentat, într-o conferință de presă, răspunsul ministrului USR de la fonduri europene la întrebarea <<Care este sursa de finanțare pentru centură?>> I-a răspuns, negru pe alb: PNRR. Nu știu, poate aflați dv. cine a scos centura din PNRR. Este un ministru al Transporturilor, tot de la USR și atunci aveți răspunsul la întrebarea dv. de ce stau clujenii în trafic. Restul, le mulțumesc colegilor mei, pentru că nu am stat și am mers mai departe. Pentru chestiunile tehnice, să dea proiectantul răspunsurile". 

Ulterior, Tegzeșiu a afirmat și că au fost făcute schimbări esențiale pentru pregătirea celei de-a doua licitații: comasarea tronsoanelor 2 și 3 într-unul singur, creșterea valorii cu 15%, rezolvarea unor probleme tehnice pe care le-au semnalat constructorii, timpul scurt lăsat constructorilor pentru a pregăti oferta.

Licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a fost reluată: cele două tronsoane licitate inițial au fost comasate, iar la valoarea indicatorilor financiari eligibili pentru actualizare din devizul general a fost aplicat indicele de actualizare în procent de 14,8%. Valoarea actualizată a investiției este de 1.145.879.685,65 euro. Valoarea anterioară a fost 998.547.953,25.

Pentru tronsonul 1 al centurii, cel de la intrarea în municipiu dinspre Florești, au fost depuse 6 oferte. Câștigătorul va fi anunțat la mijlocul lunii iulie 2023. 

Centura Metropolitană Cluj-Napoca va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Comenteaza