Podul nimănui, un "pericol iminent privind siguranţa traficului"

Podul nimănui, un "pericol iminent privind siguranţa traficului"
| Foto: Turda Noua

Autorităţile locale dar şi unii parlamentari de Cluj trag un semnal de alarmă despre starea avansată de degradare a unui pod de pe drumul european E60, dar autorităţile centrale se mişcă în ritm de melc.

Este vorba despre podul peste râul Arieş de pe drumul european E60, la ieşirea din Turda spre Alba Iulia, care se află într-o stare avansată de degradare şi unde se impun lucrări urgente de reabilitare.

Pentru că Primăria Turda nu dispune de fondurile necesare pentru reabilitarea podului, de circa 4 milioane de lei, instituţia a cerut anul trecut Ministerului Transporturilor să preia acest pod în administrare şi să-l repare de urgenţă.

Însă, din păcate, nici în acest moment nu a fost emisă hotărârea de guvern prin care podul peste Arieş să treacă la Ministerul Transporturilor.

Deputatul PSD de Cluj Cristina Burciu a făcut două interpelări anul trecut pe această temă, pe adresa Ministerelor Transporturilor şi Dezvoltării, ultima dintre ele la sfârşitul anului trecut.

"Acesta (podul-n.red.) este într-o situaţie cu totul specială, fiind într-un iminent pericol pentru siguranţa traficului, fapt confirmat de documentele emise în acest sens de Inspectoratul Judeţean de Construcţii Cluj. Potrivit procesului verbal de control al acestei instituţii, "podul prezintă degradări majore la elementele principale de rezistenţă ale structurii, menţionate şi în expertiza tehnică nr. 82/2016", se arată în interpelarea deputatului Cristina Burciu.

Demnitarul din Turda mai aminteşte în aceeaşi interpelare că au trecut 8 luni de la precedenta interpelare făcută în martie, şi că "situaţia a rămas în acelaşi stadiu, respectiv nu s-a întâmplat nimic concret."

"În prezent, Ministerul Transporturilor se precocupă pentru a identifica o sursă de finanţare în acest an care să permită, în condiţiile legii, prelurarea podului, urmând ca, în conformitate cu prevederile legale, CNAIR SA să elaboreze un plan de acţiuni în vederea excutării lucrărilor de consolidare necesare acestui pod", se arată în răspunsul Ministerului Transporturilor. Ministerul Dezvoltării i-a răspuns deputatului clujean că hotărârea de guvern privind transferul podului a fost elaborată şi se află pe circuitul de avizare la Ministerul Finanţelor Publice.

Între timp, Primăria din Turda a dat, la jumătatea lunii februarie 2018, o nouă hotărâre de Consiliu Local, prin care îşi exprimă acordul pentru trecerea acestui pod în administarea Ministerului Transporturilor, cu menţiunile cerute de Ministerul de Finanţe.

Administraţia locală din Turda a fost nevoită să restricţioneze însă circulaţia pe acest pod,  aceasta desfăşurându-se în prezent intermitent, pe o singură bandă, cu ajutorul unor semafoare instalate în zonă.  

 Viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că speră ca într-un timp cât mai scurt Guvernul să dea hotărârea privind transferul podului şi acesta să fie reabilitat în acest an. Lucian Nemeş a mai spus că practic acest pod s-a degradat din cauza traficului mare de tranzit de pe drumul european E60 şi nu din cauza traficului municipiului Turda.   

Etichete
Comenteaza