Pentru continuarea Autostrăzii Transilvania, Boc vine cu sfaturi

Pentru continuarea Autostrăzii Transilvania, Boc vine cu sfaturi
Autostrada Transilvania ar trebui conectată la Coridorul IV paneuropean, printr-un drum expres, pe ruta Sebeş-Turda, a arărat primarul Clujului, Emil Boc.

Dacă Guvernul ar aloca foduri pentru documentaţia tehnică şi pentru exproprieri, Autostrada Transilvania ar putea fi continuată cu finanţare de la Uniunea Europeană, a apreciat Emil Boc. El se aşteaptă ca Guvernul să asigure, în perioada imediat următoare, soluţii pentru finalizarea porţiunii Nădăşel - Suplacu de Barcău. După finalizarea Coridorului IV, se impune realizarea unei conexiuni cu Autostrada Transilvania, mai crede edilul. Reprezentanţii Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) îi atrag atenţia lui Boc că a lăsat o datorie de 25 de milionne de euro pentru lucrările realizate de Bechtel.

Avem doar bucăţi din Autostrada Transilvania iar acestă situaţie ar trebuie să fie reparată de actualul Guvern. Primarul Emil Boc a explicat că pe vremea când era premier şi-ar fi dorit să scoată la licitaţie un pachet cu un număr mult mai mare de kilometri, pe porţiunea Gilău - Mihăieşti, însă s-a văzut nevoit să se limiteze la cei 8,7 km (adică de la Gilău până în Mihăieşti), pentru că aşa a fost gândit proiectul. "Din păcate, proiectul Autostrăzii Transilvania a fost gândit pe bucăţi. S-au făcut studii tehnice pe câte 5 km, studii care mai apoi au tot fost multiplicate cât pentru 400 de km. Este foarte complicat şi foarte scump totodată să începi lucrări pe mai multe tronsoane deodată. Se impune să ai studii noi pentru fiecare tronson în parte, să faci exproprieri, să proiectezi traseul. Ca atare, nu ne permiteam să asigurăm lucrări de execuţie pe un număr mai mare de kilometri", spune Emil Boc.
Acest lucru nu înseamnă că situaţia nu poate fi reglementată, crede edilul Clujului, mai ales dacă se are în vedere că din 2014 începe noul exerciuţiu bugetar al Uniunii Europene. "Dacă Guvernul înţelege importanţa Autostrăzii Transilvania, atunci poate aloca acum finanţare pentru a rezolva problema studiilor tehnice şi a exproprierilor. Dacă toată documentaţia va fi pusă la punct, se pot face demersuri pentru accesarea de fonduri europene, în vederea continuării lucrărilor de execuţie", a spus Boc. Mai mult, acesta a arătat că până în 2014 se finanlizează şi Coridorul IV, astfel că indicat ar fi ca Guvernul să gândească o conexiune şi cu Autostrada Transilvania. "Printr-un drum expres, Autostrada Transilvania ar putea fi legată de Coridorul IV, pe ruta Turda - Sebeş şi atunci, într-adevăr, ne-am putea lăuda cu o reţea europeană de transport rutier", a comentat Boc.

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan (reprezentant al CNADNR în teritoriu) a explicat că pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania încă se fac analize în vederea găsirii unei variante optime de finanţare. "Fie se va merge pe varianta creditului furnizor, fie pe varianta concesiunii, rămâne să se ia o decizie în sensul acesta. Deocamdată, ce este sigur e faptul că anul acesta vor începe lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşel, conform licitaţiei pe care am angajat-o în sensul acesta", a spus Cecan. În privinţa sfaturilor lui Emil Boc, acesta i-a reamintit edilului că a lăsat o datorie de peste 25 de milioane de euro către Bechtel. "Dacă nu am mai avea şi acum de plătit pentru tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, poate că ne-am putea face planuri mai măreţe. Deocamdată mai avem de achitat 25 de milioane de euro către Bechtel, pentru lucrări executate şi neplătite la tronsonul Câmpia Turzii - Gilău", a arătat Cecan.

 

Comenteaza