Peninsula şi Delahoya se mută pe Valea Gârbăului

Peninsula şi Delahoya se mută pe Valea Gârbăului
Cea de-a 11 ediţie a festivalului Peninsula se va organiza la Cluj, graţie unui protocol de colaborare între organizatori şi primăria clujeană. Au primit condiţii mai bune aici: utilităţi de 50.000 de euro asigurate din bugetul local, plus o finanţare ţinută deocamdată la secret.

Peninsula se mută oficial pe Valea Gârbăului între 18-21 iulie. În iunie, mai precis pe 14 şi 15, pe aceeaşi platformă de 10 ha, se va organiza şi cea de-a XVII-a ediţie a festivalului Delahoya. Primăria mai poate folosi doar anul acesta terenul în cauză, care aparţine Ministerului Apărării. Dacă se va dovedi că festivalurile sunt un câştig pentru oraş, administraţia va căuta un amplasament permanent pentru marile evenimente.
Organizatorii Peninsula şi Primăria Cluj-Napoca au semnat ieri un protocol de colaborare pentru organizarea ediţiei din acest an al evenimentului la Cluj şi nu la Târgu-Mureş, locaţia consacrată. Pentru cele patru zile de manifestări programate între 18 şi 21 iulie a fost pus la dispoziţie, potrivit oficialilor primăriei, terenul de 10 ha de pe Valea Gârbăului. Acesta a fost pus la dispoziţie primăriei de Ministerul Apărării Naţionale, printr-un parteneriat încheiat de cele două structuri cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru contruirea unui cartier de locuinţe. Conform primarului Emil Boc, dreptul de administrare a terenului a fost cedat pentru trei ani, începând din 2010. "Există parteneriatul pentru construirea de locuinţe. Până se va construi cartierul, noi utilizăm terenul. Vom solicita ministerului prelungirea termenului. Anul acesta nu vor fi probleme, de aceea am putut semna cu cei de la Peninsula. Dacă se va demonstra că ediţia care se va organiza la Cluj va fi de mare succes, avem trei soluţii alternative de amplasamente pentru organizarea de festivaluri", a afirmat primarul Boc.

Parteneriatul cu organizatorii Peninsula a permis şi unui alt festival cu tradiţie la Cluj, Delahoya, să revină în natură. Cea de a 17-a ediţie a acestuia va avea loc la jumătatea lunii iunie tot pe platforma de pe Valea Gârbăului. "Festivalul Delahoya a ajuns la o nouă etapă a dezvoltării sale. Organizarea alături de echipa de la Peninsula a următoarelor ediţii Delahoya ajută festivalul să se dezvolte pe toate planurile. Ţinta noastră comună este de a aduce evenimentul la nivelul marilor festivaluri de muzica electronică din lume. O altă veste bună care o putem da fanilor Delahoya este că festivalul revine în mijlocul naturii cu forţe proaspete, cu multe surprize plăcute şi artişti de mare calibru internaţional. Putem spune că Delahoya renaşte prin simbioza dintre muzică şi natură, cea care, de altfel, l-a şi creat. Back to the roots!", a declarat Horaţiu Dumitraş, directorul Delahoya.

Pe lângă aplasamentul pus la dispoziţie gratuit, primăria s-a angajat să suporte costurile cu asigurarea utilităţilor pe durata evenimentelor, estimate de Boc la 30-50.000 de euro, bani care vor fi prinşi în bugetul local de anul acesta. Tot din banii primăriei va fi acordată şi o finanţare, ţinută deocamdată la secret de organizatori şi de instituţie. Bugetul Peninsula din acest an a fost estimat la 1 milion de euro.

Directorul festivalului, Bodor Lazslo, a declarat că, de patru ani încoace, festivalul avea probleme cu locaţia de la Târgu-Mureş şi că era inevitabil ca acesta să migreze către Cluj. "Terenul unde a organizat festivalul până acum aparţinea unor persoane fizice şi nu avea infrastructură. A trebuit să plătim o mulţime de bani pentru producerea curentului electric. În loc să investim banii ca să aducem formaţii mai mari, a trebuit să-i cheltuim pe infrastructură. A fost un argument destul de consistent. În plus, în ultimele patru săptămâni am reuşit să negociem cu Primăria Cluj-Napoca cât n-am reuşit timp de 10 ani în Târgu-Mureş", a precizat Bodor Laszlo.

"N-am ştiut de intenţiile de a muta Peninsula la Cluj. Cei care s-au ocupat de Capitala Europeană a Tineretului 2015, dar şi de Capitala Culturală Europeană au pornit discuţiile. Când am aflat, am decis să susţin aceste demersuri", a mai spus primarul.

10 ani de Peninsula la Târgu-Mureş. Urmează numărătoarea pentru Cluj

Peninsula s-a născut în 2003 la Târgu-Mureş, unde de-a lungul celor 10 ediţii de până acum a atras peste 400.000 de vizitatori cu un program variat ce a inclus şi concertele unor vedete internaţionale precum The Prodigy, Korn, Nine Inch Nails, Iggy Pop and the Stooges, The Straits, Kasabian, Europe, The Rasmus, Tiesto, ATB, Above and Beyond, Parov Stelar Band, Dub FX, Chase and Status, Nero sau Netsky, precum şi cei mai buni artişti din România şi Ungaria.

 

 

Etichete
Comenteaza