Pe ce se duc banii Clujului în acest an

Pe ce se duc banii Clujului în acest an
257 de milioane de euro este bugetul cu care primăria va începe anul. Sumele vor fi drămuite de primar cu o listă scurtă de priorităţi. Pentru investiţii suma este de 132 de milioane de euro.

Filozofia bugetară sub Feleac: menţinerea unor facilităţi, acordarea altora, finalizarea proiectelor de infrastructură pe bani europeni sau cu fonduri proprii, dar şi câteva investiţii noi: pasajul de la gară, podurile Traian şi Garibaldi, asfaltarea arterelor Calea Turzii, Traian Vuia şi Calea Baciului, cumpărarea de autobuze noi.

Firmele şi cetăţenii vor plăti aceleaşi taxe ca în 2013. Aşa rezultă o parte din bugetul primăriei. În plus, societăţile din parcurile industriale vor beneficia de facilităţi fiscale, la fel şi proprietarii de clădiri verzi certificate. Pentru transportul în comun, gratuităţile acordate pensionarilor vor fi menţinute. În plus, printr-un efort de 4 milioane de lei, primăria va extinde sistemul de gratuităţi şi pentru elevi, pe două linii, doar pe ruta spre şcoală. Aceasta pentru că Boc a promis în faţa Consiliului Local, după cum chiar el a menţionat ieri, iar grupul PNL a strâns 10.000 de semnături pentru a-l convinge, după cum aceştia au anunţat ieri. Administraţia locală va oferi şi în acest an din bani publici burse pentru 14.000 de elevi clujeni.

Este vorba despre patru priorităţi de pe lista scurtă prezentată ieri de edilul oraşului, Emil Boc, împreună cu cei doi secunzi ai săi, viceprimarii Gheorghe Şurubaru şi Anna Horvath. În total lista are 14 puncte. Alte patru puncte prioritare vizează finalizarea unor proiecte de investiţii pornite anii trecuţi cu fonduri de la bugetul local: Sala Polivalentă, modernizarea cinematografului Dacia din Mănăştur, sala de sport de la Liceul G. Coşbuc, 400 de locuri noi în creşe şi grădiniţe, Planul Urbanistic General, refaţadizarea clădirilor din centrul istoric, proiectul Capitalei Europene de Tineret în 2015, proiectul candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru 2021 şi sprijinirea proiectele valoroase care vizează organizaţiile, activităţile culturale şi artistice. Tot anul acesta municipalitatea şi-a propus să finalizeze şi parkingului de pe str. Mehedinţi-Negoiu dacă va reuşi să negociere cu constructorul, societatea Construdava, aflat în insolvenţă.

2014 este anul finalizării unor proiecte pe bani europeni ale municipalităţii: sistemul de ticketing (bilete electronice pentru transportul în comun), sistemul de Bike Sharing (biciclete disponibile în staţii de închiriere pentru transportul clujenilor), modernizarea străzilor de pe traseul liniei de tramvai la pachet cu Calea Baciului şi C. G. Ignat, dar şi reabilitarea arterelor din centrul oraşului - Avram Iancu, Moţilor, Memorandumului şi I. C. Brătianu. Urmează să demareze reabilitarea termică a 40 de blocuri, tot cu bani europeni.

Patru puncte de pe lista scurtă a edilului Emil Boc vizează demararea unor proiecte noi de investiţii. Cu bani din bugetul local sau pe credit, pe linia deschisă acum câţiva ani de municipalitate la CEC Cluj. Se vor cumpăra 50 de autobuze noi, estimate la 75 de milioane de lei, pe baza licitaţiei. Primăria va susţine achiziţionarea a 40 dintre acestea, iar Compania de Transport Local, din taxa specială recent instituită, va cumpăra restul de 10 mijloace de transport. Cu noroc se vor cumpăra şi autobuze electrice, pe finanţare eleveţiană. La capitolul străzi, se va moderniza Calea Turzii, lucrare estimată la 22 de milioane de lei, dar şi altă arteră importantă de intrare în oraş, Traian Vuia. Este anul modernizării podurilor Traian şi Garibaldi, dar şi a proiectului de unificare şi modernizare a pasajelor subterane de la gară.

Un buget mai mare, dar pe credit

Bugetul estimat al municipiului pe 2014 va fi de 257 de milioane de euro, după cum a anunţat primarul, mai mare cu 49 de milioane decât cel de anul trecut. "Vom organiza cel puţin o dezbatere publică pe tema bugetului. Oricum, până la finalul acestei luni trebuie să îl supunem atenţiei Consiliului Local şi să îl aprobăm. Avem şi lista de investiţii şi aceasta va fi publicată pe site-ul primăriei. Ne mai lipsesc cotele defalcate de taxă pe valoarea adăugată de la Finanţe, apoi putem face dezbaterea publică", a declarat Boc. Oficialul a explicat creşterea bugetului prin majorarea sumei pe care administraţia o va utiliza din linia de credit contractată de la CEC Bank, dar şi prin utilizarea fondurilor europene. Potrivit listei de investiţii publicate de primărie, bugetul la acest capitol este de 581 de milioane de lei, adică132 de milioane de euro, din care pentru lucrările noi 31 de milioane de euro.

Şurubaru, cu podurile şi pasajele

De pe lista primarului câteva puncte reprezintă "proiecte de suflet" ale celor doi secunzi ai săi, cărora edilul le-a mulţumit oficial pentru efortul depus. Şurubaru are proiectul de modernizare a pasajului de la gară şi a anunţat că se va ocupa de cel al podului peste Nadăş din zona Carbochim: un pod nou la două benzi, cel vechi urmând să fie păstrat pentru circulaţia pietonală care până în vară va fi la zi cu toate studiile şi chiar cu licitaţia de execuţie.

Horvath, cu romii şi cultura

Anna Horvath a depus eforturi, potrivit lui Boc, pe partea de sprijinirea proiectele valoroase care vizează organizaţiile nonguvernamentale, activităţile culturale şi artistice. Anul acesta se va ocupa temeinic de romii de la Pata Rât. În schimb, pe partea de retrocedare, pe care Boc i-a delegat-o, nu are nicio garanţiei pentru sutele de cetăţeni care aşteaptă să-şi primească terenurile din perimetrul fostei livezi Palocsay. "Ne-am blocat la partea de avize cu firma care se ocupă de partea de plan cadastral. Lipseşte un aviz pentru a putea fi efectuate măsurătorile şi noi să achităm contractul către firma angajată acum cinci ani de primărie. Nu aş putea să spun acum despre ce aviz este vorba. Ne-a blocat, însă, ca la Planul Urbanistic General care este gata, cu excepţia avizelor. Nu pot să vă spun dacă anul acesta revendicatorii îşi vor primi terenurile. Poate fi mâine sau poate fi peste ceva timp", a declarat Horvath. Pentru activitatea de fond funciar defectuoasă a primăriei clujene, primarul, care prezidează pe lege Comisia Locală de Fond Funciar, a fost sancţionat de prefect cu 20.000 de lei, amendă pe care a contestat-o în instanţă. "Suntem în proces; deocamdată nu avem un rezultat", a spus Boc.

Comenteaza