Foto Parcuri, grădini comunitare? CUM vreţi să se transforme zonele Grădini Mănăștur-Plopilor, spaţiile verzi Nadășel/ Podul Porțelanului şi Timişului

Oraşul Cluj-Napoca urmăreşte cum Dortmund (Germania), Torino (Italia), Zagreb (Croația) and Ningbo (China) testează și implementează soluții „verzi” de regenerare urbană a zonelor post-industriale și se angajează în schimburi de experiențe, pentru a replica proiectele de succes.

"Cluj-Napoca este în proces de co-proiectare a unei strategii de regenerare urbană folosind un set de patru NBS-uri, testate de Orașele Lider (Front-Runner Cities: Dortmund, Torino, Ningbo, Zagreb): (1) NBS3: ferme si grădini urbane comunitare  (2) NBS5: pereți și acoperișuri verzi, (3) NBS6: coridoare verzi accesibile, (4) NBS7: procese locale de compensare a mediului.

În octombrie 2021, Cluj-Napoca a atins o etapă importantă în cadrul acestui proiect: co-elaborarea viziunii de regenerare, viziune realizată în urma primului workshop de analiză. Astfel, Cluj-Napoca explorează o perspectivă inovativă în implementarea intervențiilor NBS, declanșând un nou tip de regenerare urbană. Zona de regenerare urbană (URA) din Cluj-Napoca este compusă din două axe structurale, axa naturală la sud și axa industrială-feroviară la nord, ambele fiind supuse noilor procese de transformare urbană verde. Tranziția verde a acestei zone se bazează pe elementele naturale, coridoarele râurilor Someș și Nadăș și spațiile verzi adiacente, transformându-se într-un sistem ușor accesibil și permeabil, interconectat. 

Până în anul 2035, Cluj-Napoca va avea o rețea integrată și dezvoltată a infrastructurii verzi, creând conexiuni puternice între spațiile verzi din interiorul orașului și mediul natural pe care îl înconjoară. Rețeaua conectează noi spații comunitare verzi, grădini comunitare și peisaje naturale, toate situate în cadrul celor două axe structurale'', arată echipa de la Zona Comunitară Cluj. 

Aceştia propun şi 3 zone de intervenţie şi cer părerea clujenilor la viziunea de transformare a acestora: (FORMULAR AICI!)

- zona dintre Grădini Mănăștur-Plopilor
- spațiul verde str. Nadășel/ Podul Porțelanului
- spațiul verde de pe str. Timișului

Comenteaza