Parcul Feroviarilor ar putea ”traversa” Someșul. CIIC, primele concluzii

Parcul Feroviarilor ar putea ”traversa” Someșul. CIIC, primele concluzii
Parcul Feroviarilor, primit anul acesta de municipalitate de la Ministerul Transporturilor, este o temă importantă de dezbatere pentru locuitorii Clujului.

Câteva zeci de clujeni, printre care arhitecți cunoscuți, precum Szabolcs Guttman sau Eugen Pănescu, parlamentari, cum ar fi Emanuel Ungureanu și Csoma Botond, reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Fabricii de pensule, foarte implicată în relansarea spațiului din Parcul Feroviarilor (au lansat, mai mult sau mai puțin în joacă, Gazeta Feroviarilor și Fero TV), au venit cu idei despre acest parc la prima întrunire a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Acest centru este o inițiativă a Primăriei și este condus de Ovidiu Cîmpean, al cărui departament elaborează proiectele pe fonduri europene ale municipalității. L-am întrebat pe Cîmpean care sunt concluziile sale după primele discuții de la CIIC, în care s-a propus o conectare a parcului Feroviarilor cu spațiul de pe malul opus și cu parcul Armătura, aflat în aval.

"S-a discutat despre necesitatea unei legături între parcul Feroviarilor și parcul Oașului/Armătura, despre studierea legăturii dintre parc și piață Gării. O altă propunere interesantă a fost aceea de a proiecta un pod pietonal și de biciclete care să facă legătura între ambele maluri ale Someșului în zona parcului și să fie astfel amenajate ambele maluri (se obține astfel o extindere a parcului pe celălalt mal). A fost subliniată de nevoia realizării unui plan urbanistic zonal pentru zona industrială din vecinătate, care să permită o dezvoltare sustenabilă și coerentă în apropierea Someșului", a spus Ovidiu Cîmpean.

Clujul are în plan să organizeze un concurs de soluții pentru parcul Feroviarilor, la fel cum este deja în faza de proiectare un master plan pentru amenajarea malurilor Someșului. Cele mai valoroase soluții rezultate din discuția de la Cazino vor deveni teme pentru participanții la concursul pentru parc și vor putea fi introduse în proiect de spaniolii care lucrează la planul de amenajare a malurilor. De altfel, doi dintre câștigători au luat parte de asemenea la prima întâlnire a CIIC.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică a fost conceput ca locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar se pot întâlni și discuta despre transformările urbane și despre provocările orașului. Entitatea va gestiona procese de analiză și elaborare de proiecte-pilot pentru comunitate și va funcționa ca o echipă inter-departamentală a municipalității, care urmărește să identifice și să utilizeze resursele comunității clujene pentru diferitele teme în dezbatere.

"În ceea ce privește următoarele teme de dezbatere din cadrul CIIC, acestea vor viza reamenajarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente, dar și noi proiecte de extindere a spațiilor verzi sau proiecte de amenajare a unor spații publice în cartiere sau în zonă centrală a orașului", a explicat Ovidiu Cîmpean.

Dacă în proiectul de bugetare participativă clujenii își propun propriile idei, apoi le analizează și votează, în proiectul CIIC locuitorii orașului sunt chemați să analizeze și să găsească soluții pentru idei deja existente la nivelul Primăriei.

 

Comenteaza