Parcări cu temporizator în faţa şcolilor din centru

Parcări cu temporizator  în faţa şcolilor din centru
O problemă sesizată de clujeni încă din 2010 legată de blocajele de circulaţie înregistrate
în zona instituţiilor de învăţământ din centrul oraşului, când părinţii îşi duc sau îşi iau copii de la şcolă, nu şi-a găsit rezolvarea nici după doi ani.

Administraţia locală clujeană a ieşit în spaţiul public punând pe tapet numărul de sancţiuni care se dau într-o lună de poliţiştii din cadrul primăriei pentru părinţii care blochează cu maşinile benzile de circulaţie din faţa şcolilor. În schimb, oficialii de la Poliţia Municipală au cerut primăriei o soluţie de parcare în zona şcolilor din centrul oraşului, considerând că poliţiştii sunt într-o situaţie ingrată.

"De ce pe str. Avram Iancu zilnic între orele 12:00 şi 17:00 în faţa Colegiului Naţional George Coşbuc este blocată o bandă circulaţie de autovehiculele care staţionează, iar pe str. Aviator Bădescu colţ cu aceeaşi str. Avram Iancu situaţia este asemănătoare sau mult mai rea, de multe ori această stradă fiind complet blocată şi inaccesibilă, iar parcările cu plată amenajate de primărie sunt aproape goale. Când se va reglementa aceasta situaţie? Poliţia când îşi va face treaba? Sau cumva la liceele de pe această stradă învaţă copiii Mai Marilor oraşului şi aceştia nu pot, ca şi oamenii de rând, să îşi aştepte odraslele în parcările amenajate, ci numai în uşa liceului?", sesiza în 27 octombrie V. Vlăduţiu. Mai mult, alţi clujeni spuneau că situaţia este similară şi în Piaţa Unirii, în zona şcolii I. Bob, dar şi pe B-dul 21 Decembrie.

Reprezentanţii primăriei au declarat că poliţiştii locali aplică sancţiuni în aceste cazuri, însă situaţia a persistat. Clujenii au sesizat şi în 2011, dar şi anul acesta, problemele de trafic generate de staţionările maşinilor în faţa şcolilor.

Oficialii de la Poliţia Municipiului spun că sunt într-o situaţie ingrată. Pe de o parte, şoferii din trafic îi acuză că nu sancţionează conducătorii auto care obstrucţionează circulaţia, oprind maşinile în faţa şcolilor, iar pe de alta, părinţii care practică acest sistem spun că nu au alternative de parcare şi trebuie să-şi ducă sau să-şi ia de la şcoală copii care învaţă în ciclul primar.

"Am primit telefoane la birou în care mi se spunea că poliţistul din intersecţie (din zona Avram Iancu - n. red.) în loc să aplice sancţiuni pentru şoferii care parcau în faţa Liceelor Şincai sau G. Coşbuc, se uită după mămici. Este o problemă reală pe care o avem în oraş şi trebuie să găsim o rezolvare. Cel care îşi lasă copilul la şcoală ne acuză că nu are alternativă, dacă îl sancţionăm. Trebuie să aducem în legalitate această situaţie", a declarat recent la primărie, comandantul Poliţiei Cluj-Napoca, comisarul şef Marcel Bonţidean.

Oficialul a propus edilului Emil Boc să-şi pună specialiştii la treabă pentru instituirea unei soluţii temporare de parcare în faţa şcolilor din centru.

"Este o chestiune care mai întâi trebuie studiată. În anumite ore trebuie să se permită parcare pe o bandă de circulaţie, prin semnalizarea rutieră a situaţiei, printr-un dispozitiv de afişaj electronic sau prin indicatoare. În acel fel se intră în legalitate. Poliţiştii nu mai sunt acuzaţi că nu dau amenzi, iar părinţii nu mai acuză că n-au alternative de parcare pentru a-şi lua copilul de la şcoală. Nu este o soluţie care se poate implementa de pe azi pe mâine. Primarul a agreat ideea. Probabil că la următoarea şedinţă a Comisiei de Circulaţie se va lua în discuţie şi această chestiune", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Marcel Bonţidean.

Acum două săptămâni, la şedinţa Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulaţie, edilul Emil Boc recunoştea că este vorba despre o problemă cotidiană care implică o soluţie organizată. În plus, viceprimarul Gheorghe Şurubaru a precizat, la aceeaşi întâlnire, că se impune o discuţie cu fiecare instituţie scolară în parte pentru găsirea unei soluţii legale de parcare pentru părinţii care îşi duc sau îşi iau copiii de la şcoală. Nici unul dintre cei doi oficiali nu au fixat un orizont de timp pentru rezolvarea situaţiei.

"Probabil în luna noiembrie se va mai organiza o şedinţă a Comisiei de Sistematizare, însă nu se ştie încă sigur, şi se va vedea exact de când poate să funcţioneze un sistem de parcare cu temporizator", a spus Bonţidean.

 

Comenteaza