Parc fotovoltaic pe teritoriul Aeroportului Cluj

Parc fotovoltaic pe teritoriul Aeroportului Cluj
Un parc fotovoltaic ar puta fi realizat pe teritoriul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, având în vedere că Autoritatea Aeronautică Civilă şi-a dat avizul în sensul acesta, iar Consiliul Judeţean şi-a exprimat dorinţa de a suporta investiţia.

Indiferent dacă Primăria Chinteni va avea sau nu disponibilitate să colaboreze cu administraţia judeţeană pentru realizarea unui parc fotovoltaic, Consiliul Judeţean anunţă că are capacitatea de a realiza un proiect similar şi pe teritoriul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Certificatul de urbanism şi o parte din avizele necesare pentru realizarea acestui obiectiv pe teritoriul aeroportului au fost deja emise, rămâne ca în perioada imediat următoare să fie realizat şi studiul de fezabilitate. Preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, estimează că peste câteva săptămâni va demara licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie.

În prezent, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca ocupă o suprafaţă de circa 8 hectare. Există mai multe parcele care ar putea fi exploatate în vederea realizării unui parc fotovoltaic, arată preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. „Pot să spun că reprezentanţii aeroportului au încercat deja să atragă investitori pentru realizarea unui parc fotovoltaic, dar din păcate nu s-a arătat nimeni interesat de un astfel de proiect. Ca atare, am decis să investim noi, având în vedere că astfel am putea să ne acoperim necesarul de energie pentru instituţiile pe care le avem în subordine", a comentat Uioreanu. Pentru realizarea unui parc fotovoltaic pe teritoriul aeroportului există deja un certificat de urbanism şi avizul din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR). „Ne lipseşte studiul de fezabilitate care ne va putea spune cât şi unde ne putem extinde cu acest proiect şi, desigur, ce costuri implică", a spus Uioreanu. În opinia sa, Consiliul Judeţean are capacitatea de a finanţa un astfel de obiectiv, chiar dacă a promis că se va implica într-un proiect similar şi în Chinteni. „Având în vedere că anul instituţiile noastre consumă energie în valoare de peste 18.000.000 de lei, cred că ne putem permite să investim într-o serie de parcuri fotovoltaice. În felul acesta, am putea să acoperim necesarul de energie din instituţiile publice şi chiar şi din parcuri industriale", a spus Uioreanu.

Oricum, el a precizat că după ce parcul industrial de pe teritoriul aeroportului se va finaliza, va fi dat în administrara societăţii Tetarom, care gestionează parcurile industriale. „Tetarom are licenţă pentru furnizare de energie, ca atare, va putea foarte bine să se ocupe să administreze acest parc fotovoltaic", a comentat Uioreanu. În perioada următoare se va realiza şi studiul de fezabilitate, urmând ca în două-trei luni să fie atribuit şi contractul pentru execuţia lucrărilor. Şi în privinţa celui de-al doilea parc fotovolatic, ce ar urma să se realizeze în Chinteni, se va găsi o sursă de finanţare. Uioreanu a explicat că deocamdată Primăria Chinteni nu a parcelat terenurile de care dispune. „Imediat ce vom avea acces la terenul din Chinteni vom putea vorbi despre realizarea unui studiu de fezabilitate, dar deocamdată, parcelarea nu s-a făcut, ca atare nu avem despre ce vorbi. Dacă vom dispune de teren, vom găsi şi banii necesari pentru a putea investi", a comentat Uioreanu.

 

 

Comenteaza