Palatul în care funcționează Muzeul de Artă, RETROCEDAT! Dionisie Banffy ''l-a pierdut'' din pricina jocurilor de noroc

Palatul  în care funcționează Muzeul de Artă, RETROCEDAT! Dionisie Banffy ''l-a pierdut'' din pricina jocurilor de noroc
| Foto: Arhiva

Palatul Bánffy din Cluj-Napoca a fost retrocedat de instanț descendenților foștilor proprietari, iar Consiliul Județean va deveni chiriaș în această clădire.

Potrivit deciziei judecătorilor, destinația imobilului nu poate fi schimbată în următorii zece ani, așa că Muzeul de Artă nu este deocamdată în pericol să rămână fără sediu. Până atunci, reprezentanții administrației speră să se înțeleagă cu proprietarii și să cumpere această clădire emblematică din Piața Unirii.

Ultimul descendent al familiei nobiliare transilvane care a deținut Palatul Bánffy din centrul Clujului a fost Dionisie Banffy, un împătimit al jocurilor de noroc. Din această cauză a și făcut multe datorii, împrumutându-se de la negustorul sibian Nicolae Roșca, scrie radiocluj.ro. Potrivit unor mărturii, Dionisie Banffy ar fi trebuit să-i restituie amicului său echivalentul a 28 de kilograme de aur. Pentru că nu avea acei bani, în schimbul datoriei, Nicolae Roșca a primit la mijlocul anilor ’40 trei sferturi din clădirea Palatului Bánffy din Cluj-Napoca.

Comenteaza