Operațiunea "Epurarea" la groapa de gunoi din Cluj. VEZI şantierul pentru decantorul de levigat FOTO/VIDEO

Operațiunea
Stația de epurare cu osmoză inversă de la Pata Rât ar urma să fie funcţională începând cu mijlocul lunii ianurie 2018. Pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu şantierul platformei unde vor fi instalate bazinele de decantare a levigatului. Conform constructorului, lucrările sunt în grafic.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea bazinelor de decantare a levigatului și a stației de epurare cu osmoză inversă de la Pata Rât la finele lunii noiembrie 2017. Pentru amplasarea acestora a fost închiriat un teren 5.000 mp; prețul pe care îl va plăti CJ fiind stabilit la finalul unei expertize. 

 

Staţia de epurare va fi adusă din Hamburg (Germania), fiind închiriată pe un termen de 10 luni. (VEZI DEMONSTRAŢIA DE PURTIFICARE). Contractul încheiat de CJ Cluj cu operatorul economic Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/permeat/concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, precum şi alte categorii de lucrări necesare.

Scurgerea de levigat din depozit este urgența zero pentru CJ. Mai sunt și alte probleme: alunecarea depozitului de deșeuri aflat în procedură de închidere și lacul de levigat. Reprezentanți ai societății civile au tras un semnal de alarmă referitor la faptul lacul este tot mai întins. Acesta însă are o concentrație redusă de levigat, pentru că este amestecat cu apa de ploaie scursă de pe versanți. Apa urmează să fie captată și transferată peste lac, cu ajutorul unor pompe și furtunuri.

Potrivit lui Alin Tișe, situația de la Pata Rât va fi rezolvată până în primăvară. "Până în martie-aprilie 2018 vom rezolva problema levigatului care curge din rampă. Cel din lac va avea nevoie de mai mult timp pentru epurare, dar, cum spuneam, acela nu mai are concentrația pentru a fi periculos. Depindem însă și de soluția pe care experții ne-o vor indica pentru stabilizarea depozitului de deșeuri", a precizat președintele CJ.

Președintele CJ spune că aceste lucrări se fac în cel mai rapid ritm posibil. S-ar fi putut accelera numai în cazul în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ar fi fost de acord cu declararea stării de urgență sau de alertă. Vă amintiți ce scandal a ieșit când CJSU s-a reunit cu public, iar prefectul, Aurel Cherecheș, și președintele CJ, Alin Tișe, mai aveau puțin și săreau la bătaie. "Ne-a fost refuzată starea de alertă, deși nu afecta pe nimeni, întrucât nu ceream niciun ban de la guvern. Pe de o parte, Garda de Mediu a votat în CJSU că nu este de acord cu starea de alertă, pe de altă parte a venit și ne-a amendat că nu ne mișcăm suficient de repede. Acum ne mișcăm cât de rapid ne lasă legea", a spus Tișe.

Amintim că ministrul Grațiela Gavrilescu i-a cerut demisia fostului șef al Gărzii de Mediu, Marius Triță, pentru că nu a amendat Consiliul Județean pentru situaţia de la groapa de gunoi a Clujului. Ei bine, actualul șef, Ioan Borș, a făcut-o. Consiliul Județean a contestat amenzile de 60.000 și de 80.000 de lei pe care le-a primit.

Comenteaza