Oficial! Consiliul Județean a rupt colaborarea cu primăria Feleacu pentru Tetarom IV

Oficial! Consiliul Județean a rupt colaborarea cu primăria Feleacu pentru Tetarom IV

Parcul Industrial Tetarom IV din localitatea Vâlcele, comuna Feleacu, nu se mai face. Investiția de zeci de milioane de lei, care trebuia să genereze sute de locuri de muncă, a rămas doar la stadiul de proiect.

Reunit în ședința ordinară de joi, 26 mai 2022, Consiliul Județean Cluj a propus încetarea acordului de parteneriat dintre Judeţul Cluj şi Comuna Feleacu, în vederea realizării Proiectului „Construire Parc Industrial TETAROM IV, extindere conductă gaz şi staţie de reglare, extindere reţea electrică şi staţia de transformare, captare apă, rezervor şi staţie de epurare, realizarea unei hale pentru IMM-uri, Comuna Feleacu, sat Vâlcele, județul Cluj”.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a explicat, pe scurt, proiectul și motivele care au dus la această decizie.

„Nu am reușit finalizarea proiectului. Au fost mai multe probleme, a fost și pandemie doi ani. Continuarea ar presupune cheltuieli mult prea mari, plus cheltuielile pentru alunecările de teren din zonă. Vom folosi parcul așa cum este acum. Dacă vreo firmă privată vrea sa vină la o licitație și să facă ceva acolo, investiții, noi îi așteptăm.

Eram într-un blocaj de doi ani acolo. Din punct de vedere econimico-financiar este o decizie înțeleaptă. Nu puteam merge mai departe doar de dragul de a merge. A fost și opțiunea primăriei Feleacu. Le dăm posibilitatea să-și valorifice terenul. Ei au cerut mai mulți bani după ce am semnat primul contract, iar noi nu puteam da acești bani. Faptul că noi luăm decizia asta, nu înseamnă că este o problemă acolo”, a afirmat Tișe.

Conform documentației proiectului de hotărâre, asocierea dintre Consiliul Judeţean Cluj şi UAT comuna Feleacu datează din decembrie 2011. Potrivit asocierii, una dintre obligațiile principale ale comunei Feleacu consta în aducerea ca aport în parteneriat, a folosinței terenului în suprafață de 850.000 mp.

În 2011, Consiliul Judeţean îşi asuma cofinanțarea ridicării parcului industrial cu suma de 17.831.727,10 lei, reprezentând 50% din valoarea totală eligibilă, la care s-a adăugat suma de 8.699.512,20 lei, reprezentând contribuția județului Cluj la cheltuielile neeligibile. De asemenea s-a stabilit că TVA-ul aferent proiectului în valoare de 10.549.295,60 lei, să fie suportat de către județul Cluj.

Valoarea iniţială a proiectului pentru realizarea Tetarom IV a fost estimată la aproximativ 55 de milioane de lei.

Proiectul de hotărâre pentru încetarea acordului a fost aprobat cu 33 de voturi „pentru”.

Comenteaza